Redactie ABM Financial News - Vrijdag 6 mei 2016, 16:11 uur

PostNL heeft in het eerste kwartaal van 2016 de winstgevendheid wat zien teruglopen, ondanks een iets hogere omzet. Dit is de verwachtingen van 15 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

De omzet van de post-en pakketbezorger bedroeg volgens de analisten over het eerste kwartaal van dit jaar 867 miljoen euro. In dezelfde periode in 2015 lag de omzet, exclusief de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk die inmiddels afgestoten zijn, op 850 miljoen euro.

PostNL besloot in tegenstelling tot de Britse divisie, de Duitse en Italiaanse activiteiten wel te behouden.

Het onderliggend contante bedrijfsresultaat, waarbij onder meer pensioenlasten buiten beschouwing worden gelaten, zou afgelopen kwartaal volgens de analisten zijn uitgekomen op 60 miljoen euro, waar dit resultaat vorig jaar nog op 68 miljoen euro uitkwam.

De winstontwikkeling van PostNL zal dit eerste halfjaar worden aangejaagd door vijf extra werkdagen, waarvan drie in het eerste kwartaal.

PostNL, dat worstelt met afnemende postvolumes, zag de volumes in het eerste kwartaal volgens de marktvorsers met 8,8 procent dalen.

Kostenbesparingen van naar verwachting 15 miljoen euro in het eerste kwartaal moeten die daling compenseren.

PostNL heeft voor 2016 een verwachting uitstaan van een onderliggend contant operationeel resultaat tussen de 220 miljoen en 260 miljoen euro. In 2020 moet dit tussen de 285 miljoen euro en 355 miljoen euro liggen. Analisten rekenen voor dit jaar op een resultaat van 246 miljoen euro.

De markt kijkt uit naar onder meer een update over de kostenbesparingen bij het Nederlandse postbedrijf en het concurrentielandschap op de pakketmarkten waar PostNL actief is.

Ook is er nog onduidelijkheid over de vraag of PostNL zijn marktmacht misbruikt. De Nederlandse toezichthouder hield hierover gesprekken met spelers in de Nederlandse postmarkt.

Het aandeel PostNL handelde vrijdag op een rood Damrak 0,3 procent lager op 3,80 euro. Maandag voorbeurs publiceert het fonds de kwartaalcijfers.

Leren beleggen

Live koersen