Redactie ABM Financial News - Maandag 9 mei 2016, 15:07 uur

Wall Street maakt zich op voor een licht hogere opening. Een half uur voor de openingszoemer noteerden de Amerikaanse futures gemiddeld 0,1 procent in de plus.

Bij een gebrek aan macro-economische publicaties en een weinig gevulde agenda van bedrijfsresultaten, moeten de beursindexen in New York het maandag vooral hebben van de ontwikkeling van de olieprijzen en andere grondstoffen. Zijdelings is er ook aandacht voor de aanhoudende schuldproblematiek van Griekenland.

Een half uur voor de Amerikaanse openingsbel noteerde de prijs voor een vat ruwe olie nagenoeg vlak op 44,59 dollar, na eerder nog rond de 45,70 dollar te hebben gekost. Voor een vat Brent werd rond de klok van drie uur 45,21 dollar betaald. Eerder op de dag was dat nog rond de 46,50 dollar.

Belangrijkste richtpunt voor de oliefutures lijkt Saoedi-Arabië, dat zijn minister van olie na decennia de laan uitstuurde. Welk effect dit op het OPEC beleid heeft is nog niet duidelijk.

Goud en koper stonden maandag sowieso onder druk, vanwege tegenvallende Chinese exportdata. Uitgedrukt in dollars was in april sprake van een onverwachte daling van de uitvoer van Chinese producten. Daarnaast blijft de markt bezorgd over de Chinese economie, zeker nadat een functionaris van de Communistische Partij zei dat de tweede economie van de wereld afstevent op een 'L-vormig' herstel.

Vrijdag wist Wall Street zich op te trekken aan de gedachte dat het matige banenrapport van april betekent dat de Federal Reserve de rente in juni niet zal verhogen. Craig Erlam van Oanda is daar echter niet van overtuigd. "De loongroei was beter dan verwacht en het gemiddeld aantal banen dat wordt gecreëerd is nog steeds erg sterk gezien de lage werkloosheid", aldus de marktanalist. "Dat gezegd hebbende denkt de markt daar duidelijk anders over en dit lijkt de risicobereidheid aan het begin van deze week te ondersteunen."

Analisten van Rabobank sluiten een renteverhoging ook nog niet uit en wezen er vandaag op dat de Amerikaanse centrale bank zelf "tevreden"is met een banengroei van gemiddeld 150.000. Maar, "het volgende rapport moet wel een verbetering tonen. Mocht dit niet het geval zijn, verschuift de focus van de Fed zich vermoedelijk naar september", schreven de marktvorsers.

De Fed liet zich zelf maandag horen bij monde van Chicago Fed president Charles Evans die in een toespraak in Londen verklaarde dat de Amerikaanse economie op koers ligt voor een gemiddelde groei van 2,5 procent in 2016.

"De meest fundamentele is de verbetering van de arbeidsomstandigheden", aldus Evans die erop wees dat de arbeidsmarkt in Amerika al een tijdje sterk is, terwijl de participatiegraad ook duidelijk is verbeterd.

Naast Evans zal ook de president van de Minneapolis Fed vandaag een toespraak geven, tijdens een lunchbijeenkomst bij The Economic Club of Minnesota.

De dollar is maandagmiddag weer wat weggezakt ten opzichte van de euro. Het valutapaar noteerde een half uur voor opening weer boven de 1,14 dollar. Voor elke dollar kregen beleggers maandagmiddag 108,22 yen. Dat was het hoogste niveau deze maand na de dip eind april.

Analist Lukman Otunuga van FXTM waarschuwde maandag in een rapport dat dollarzwakte een terugkerend thema is op de valutamarkten, zeker na het tegenvallende banenrapport van voor het weekend.

"Het is waarschijnlijk dat het matige banenrapport wordt samengevoegd met de aanhoudende zorgen over een mogelijke vertraging van het economische momentum in de Verenigde Staten, terwijl de afnemende inflatie druk blijft zetten op de Fed. Met de afschuwelijke mix van matige binnenlandse economische data en de aanhoudende wereldwijde instabiliteit wordt de Verenigde Staten blootgesteld aan neerwaartse risico's", aldus de marktvorser.

Bedrijfsnieuws

Mogelijk kan Facebook vandaag op aandacht rekenen. Naar nu blijkt won het social media bedrijf eind april een rechtszaak over copyright in China. De juridische overwinning kan volgens marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets positief zijn.

"Het kan voor Facebook erg lucratief zijn om binnen de grote Chinese muur te komen, maar het bedrijf is zich bewust van de publieke opinie betreffende censuur", schreef de marktvorser maandag.

In de elektronische handel in New York noteerde het aandeel Facebook 0,3 procent hoger.

Tyson Foods verhoogde vandaag de outlook voor heel het boekjaar dankzij een recordresultaat in het tweede kwartaal. Voor heel boekjaar 2016 wordt nu een winst per aandeel verwacht van tussen de 4,20 en 4,30 dollar per aandeel. In het tweede kwartaal steeg de operationele winst met 27 procent tot een recordniveau van 704 miljoen dollar, van 553 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet daalde wel, van nagenoeg 10 miljard dollar naar 9,2 miljard dollar.

Het aandeel Tyson Foods stond maandag een half uur voor opening 4,5 procent hoger.

Het aandeel van Krispy Kreme zat maandagmiddag aardig in de lift na de bekendmaking dat de Amerikaanse donutketen wordt overgenomen door JAB Beech voor 1,35 miljard dollar. Het aandeel noteerde een half uur voor opening zo'n 25 procent hoger.

Qua fusie- en overnamenieuws konden uitgevers Gannett en Tribune Publishing maandag op aandacht rekenen. Gannett, dat USA Today uitgeeft, bracht vorige maand een ongevraagd bod uit van 12,25 dollar per Tribune aandeel. Tribune, uitgever van onder andere The LA Times zei vandaag dat dit bod te laag is en niet in het belang van de aandeelhouders. Daarom heeft het uitgeversconcern een zogenoemde 'poison pill' ingesteld, om een vijandige overname door Gannett te voorkomen.

In de aandelen van de twee concerns werd elektronisch niet gehandeld.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 17.740,63, terwijl de S&P 500 index 0,3 procent won op 2.057,14 en de Nasdaq 0,4 procent steeg op 4.736,16.

Leren beleggen

Live koersen