Redactie ABM Financial News - Maandag 23 mei 2016, 18:02 uur

Bernstein is gestart met het volgen van de Europese telecomsector en geeft KPN daarbij een Underperform advies en een koersdoel van 2,40 euro.


Analist Dhananjay Mirchandani beoordeelde het Nederlandse telecombedrijf als "het minst gewilde" aandeel binnen de sector, wijzend op de uitholling van de omzet binnen de zakelijke markt. De opbrengsten uit deze activiteiten zijn goed voor 38 procent van de totale omzet van KPN, aldus de marktvorser.

"We verwachten dat de zakelijke omzet tot en met 2018 zal dalen, waarbij pogingen tot kostenbesparingen onvoldoende zijn om het bedrijfsresultaat (EBITDA) te stabiliseren en de omzet bij de consumententak en de mobiele activiteiten bovendien niet genoeg kunnen compenseren", aldus Mirchandani.

De analist van Bernstein berekende op basis hiervan voor 2017 een omzet en bedrijfsresultaat die respectievelijk 2 en 3 procent onder de algemene marktconsensus liggen. Met een koers-winstverhouding van 8,7, "lijkt de huidige waardering [van het aandeel] de troosteloze groeivooruitzichten voor het bedrijfsresultaat te negeren en suggereert dit een premie op basis van een mogelijke overname", aldus de marktanalist. De marktvorser acht een overnamescenario onwaarschijnlijk.

Bernstein hanteert zelf een koers-winstverhouding van 6,7 op basis van een verwachte groei van het bedrijfsresultaat met slechts 1 procent in 2016 en 2017 en na aanpassing voor een hogere intrinsieke waarde. Voor de gehele Europese telecom- en kabelsector mikt Bernstein op een bescheiden groei van de marges. De favorieten van Bernstein zijn Telecom Italia en BT Group.

Het aandeel KPN noteerde maandagmiddag op een rood Damrak 1,1 procent lager op 3,47 euro.

Leren beleggen

Live koersen