Redactie ABM Financial News - Vrijdag 6 mei 2016, 18:46 uur

Het Amerikaanse banenrapport over april was een tegenvaller voor de Federal Reserve, waardoor de kans op een renteverhoging is afgenomen. Dit stelde marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag.

De groei lag met 160.000 banen ruim onder de stijging van 208.000 uit maart en daarmee ook onder de voor de Fed zo belangrijke grens van 200.000. Marey merkte daarbij op dat een groei van 150.000 banen of meer overigens al voldoende is om de werkloosheid omlaag te brengen.

De groei over maart en februari werd "licht naar beneden" bijgesteld, aldus Marey, maar bleef in beide maanden "ruim" boven de 200.000.

Een positief punt noemde Rabobank de ontwikkeling van het gemiddelde uurloon. Deze steeg in april met 0,08 dollar naar 25,53 dollar. Daarmee kwam de groei op jaarbasis op 2,5 procent uit, aldus Marey, een niveau dat al maanden niet meer was gezien en "de Fed moed zal geven".

De werkloosheid bleef afgelopen maand, conform verwachting, onveranderd op 5,0 procent.

Met het oog op de komende monetaire vergadering van de Fed medio juni, meent Marey dat veel zal afhangen van het volgende banenrapport. Om de centrale bank over te halen tot een renteverhoging zal er "wel een sterk rapport" nodig zijn, meent de analist, die de kans op een dergelijke verhoging met het rapport over april kleiner zag worden.

Al met al volgens Marey "geen rampzalig rapport", maar wel één die de twijfels over de kracht van Amerikaanse economie voedt.

Leren beleggen

Live koersen