Redactie ABM Financial News - Vrijdag 27 mei 2016, 14:56 uur

Wall Street maakt zich op voor een licht groene opening. Circa een half uur voor de openingszoemer noteerden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index elk 0,1 procent hoger.

Beleggers kunnen reageren op een aantal macro-economische cijfers en een toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve.

Voorbeurs werd al bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar harder groeide dan aanvankelijk gemeld. Het bruto binnenlands product steeg afgelopen kwartaal met 0,8 procent in plaats van de eerder gemelde 0,5 procent. De markt rekende evenwel op een groei van 1,0 procent.

"De opwaartse bijstelling is goed nieuws, maar viel ten opzichte van de verwachtingen wel wat tegen", aldus analist Bas van Geffen van Rabobank. De analist noemde vooral de ontwikkeling van de consumentenbestedingen een tegenvaller.

Kort na de openingszoemer op Wall Street volgt het consumentenvertrouwen voor mei en voorzitter Yellen zal vrijdag bij de universiteit van Harvard een toespraak houden.

Beleggers zullen uitkijken naar aanwijzingen die zij kan geven over een mogelijke renteverhoging gedurende de vergaderingen van de Amerikaanse centrale bank in juni of juli.

"Het wordt tijd dat aandelenmarkten zich beginnen aan te passen aan het vooruitzicht van een normalisering van het monetaire beleid zonder in paniek te raken", zei econoom Ian Williams van Peel Hunt vrijdag.

"Recente handelssessies hebben enige geruststelling geboden op dat front, waarmee de belangrijkste beursindices voortgang boekten ondanks de toenemende waarschijnlijkheid dat de Fed in de zomer de rente verhoogt. Toegegeven moet worden dat veel van die voortgang werd gebracht door aan de energie en de financiële sector gerelateerde aandelen", voegde Williams daaraan toe.

Van Geffen bracht in herinnering dat nog niet lang geleden de markt nauwelijks rekening hield met een renteverhoging in juni, waar de kans inmiddels op 30 procent ligt. "Dit geeft de Fed wat ruimte", aldus de analist van Rabobank, aangezien de centrale bank de rente niet zal verhogen als het hiermee de markt compleet verrast.

Het licht tegenvallende groeicijfer over het eerste kwartaal, maakt het volgens Van Geffen evenwel lastig voor Yellen om heel optimistisch te zijn.

De euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1158. De olieprijs stond vrijdag onder druk. De 50 dollar per vat lijkt een steeds grotere barrière om te slechten te worden. Een vat West Texas Intermediate daalde vandaag een procent naar 49,01 dollar en Brent werd 1,4 procent goedkoper op 48,89 dollar.

Verder houdt Wall Street maandag de deuren gesloten in verband met Memorial Day.

Leren beleggen

Live koersen