Redactie ABM Financial News - Dinsdag 24 mei 2016, 18:57 uur

De goudprijs lag dinsdag op koers om voor de vijfde sessie op rij te dalen, onder druk van een sterkere dollar die profiteert van de toegenomen verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente in de komende maanden zal verhogen.

De goudfuture voor augustus noteerde aan de New York Mercantile Exchange 1,4 procent lager op 1.238,00 dollar per troy ounce. Ten opzichte van het begin van het jaar staat de goudprijs nog altijd 16 procent hoger maar de piek van 2016 van 1.308,00 dollar per troy ounce wordt inmiddels ruimschoots losgelaten, nu de zorgen over de wereldeconomie afnemen en beleggers in toenemende mate verwachten dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verhogen.

Vorige week toonde de Fed zich vrij streng in de notulen van de rentevergadering in april. Daarmee nam de kans dat de federal funds rate in de komende maanden wordt verhoogd toe.

Hogere Amerikaanse rentes maken goud een minder aantrekkelijke belegging ten opzichte van activa met een hoger rendement. Bovendien wordt de dollar sterker en dit is nadelig voor het in dollars uitgedrukte goud.

Andere edelmetalen, zoals zilver, platina en palladium noteerden dinsdag ook lager.

Leren beleggen

Live koersen