Redactie ABM Financial News - Donderdag 19 mei 2016, 18:39 uur

De Europese Centrale Bank (ECB) wilde er in april geen twijfel over laten bestaan dat men toegewijd en in staat was om de inflatie in de eurozone aan te jagen. Dit bleek donderdag uit de notulen van de vergadering van de centrale bank in april.

"Er was brede overeenstemming dat de monetaire beleidsmaatregelen van de ECB effectief waren en dat er reden was om voorzichtig optimistisch te zijn over de economie", aldus de notulen.

De notulen spraken verder over het feit dat de ECB in de beleidsvergadering in april ook over deflatie sprak op de middellange termijn, hoewel de centrale bank daarbij benadrukte dat de term 'middellange termijn' in dit geval niet dezelfde kwalificatie had als wanneer de centrale bank in deze termen spreekt in zijn inflatieverwachtingen.

Verder wilde de ECB zijn onafhankelijkheid benadrukken, toonde de verslaglegging, nadat de centrale bank onder vuur kwam te liggen in met name Duitsland. Voorafgaand aan het rentebesluit over april, liet de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble zich kritisch uit over de centrale bank. Hij stelde zelfs dat de opkomst van extreemrechts in Duitsland gelinkt was aan het ECB beleid. Deze opmerking nam de minister later overigens terug.

De ECB liet het monetaire beleid vorige maand ongewijzigd maar voorzitter Mario Draghi benadrukte wel dat de geldkraan verder open kan wanneer de economische omstandigheden hierom vragen. De notulen van de vergadering benadrukten echter dat de centrale bank eerst de in maart genomen maatregelen wilde implementeren en niet nog meer nieuwe verruimingsmiddelen wilde aankondigen.

Leren beleggen

Live koersen