Redactie ABM Financial News - Maandag 30 mei 2016, 14:57 uur

Hoewel de Amerikaanse aandelenmarkten maandag gesloten zijn vanwege een feestdag, wordt er wel in futures gehandeld.

De futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq stonden rond de klok van drie uur gemiddeld 0,3 procent hoger. De futuresmarkt in de Verenigde Staten kent vandaag een verkorte handelssessie.

De Amerikaanse financiële markten houden de deuren gesloten in verband met de viering en herdenking van Memorial Day, de dag waarop de gesneuvelde Amerikaanse militairen herdacht worden.

Later deze week ligt de focus vooral op een aantal belangrijke macrocijfers, waaronder het banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid op vrijdag. Geraadpleegde economen gaan uit van een banengroei van 158.000 in mei, wat licht onder het aantal gecreëerde banen van 160.000 banen in april zou uitkomen.

Mochten de banendata zwakker uitkomen dan verwacht, dan kan dit de plannen van de Federal Reserve op de rente te verhogen, dwarsbomen.

"We gaan er niet van uit dat het [Federal Open Market] Committee de rente zal verhogen, zonder er zeker van te zijn dat de recent zichtbare economische verbeteringen ook duurzaam zijn", schreef analist Sakis Paraskevov van IronFX in een note. "Om dit te meten is langer de tijd nodig dan een paar weken", aldus de marktvorser.

Vrijdag liet de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, doorschemeren dat een renteverhoging in de komende maanden mogelijk gepast is. Recent hintten diverse leden van het FOMC op een eventuele renteverhoging in de komende maanden.

Volgens analisten van Rabobank liet Yellen vrijdag eigenlijk weinig los. "Volgende week maandag, op 6 juni, zal ze nog een keer het publiek toespreken. De verwachtingen voor die speech zijn hooggespannen", aldus de marktvorsers, doelend op het feit dat die toespraak dichter bij de komende rentevergadering, op 14 en 15 juni, ligt.

Vanwege de verwachting dat de Fed de rente nog deze zomer zal verhogen, is de dollar recent aangesterkt, hoewel marktkenners erop op wijzen dat de greenback moeite heeft om echt door te stoten. Maandag wist de Amerikaanse munt het hoogste niveau ten opzichte van de Japanse yen te bereiken in een maand tijd.

Voor elke dollar kregen beleggers ruim 111 yen.

De euro won maandag licht terrein op de dollar, en noteerde rond de klok van drie uur op 1,1140 dollar.

Olie was maandag goedkoper. De grens van 50,00 dollar per vat raakte uit zicht. Een vat ruwe olie daalde aan de Nymex 0,2 procent op 49,24 dollar, terwijl een vat Brent 0,3 procent inleverde op 49,78 dollar.

Donderdag is een belangrijke dag voor de oliemarkt want dan komt de Organisatie van olie-exporterende landen, de OPEC, bijeen in Wenen. Wijzigingen in het productieniveau van het oliekartel worden niet verwacht.

Leren beleggen

Live koersen