Redactie ABM Financial News - Donderdag 5 mei 2016, 16:18 uur

De turbulentie die de financiële markten begin dit jaar kenmerkte is afgenomen en wereldwijd laat de economie tekenen van stabilisatie zien. Dit schreef de Europese Centrale Bank donderdag in een rapport.

Vooral de opkomende markten blijven volgens de ECB echter een risico vormen voor de wereldwijde economische activiteit. Hierbij denkt de centrale bank vooral aan politieke onzekerheid, onrust op de financiële markten en geopolitieke risico's.

De ECB merkte op dat de inflatie laag blijft, onder invloed van de eerdere sterke dalingen van de energieprijzen die op de algehele prijsontwikkeling wegen.

De afgenomen volatiliteit is volgens de centrale bank van de eurozone een steun in de rug voor de aandelenmarkten. Ook heeft de euro aan kracht gewonnen.

Wat betreft het eurogebied ziet de bank het economisch herstel doorzetten, vooral vanwege een groeiende binnenlandse vraag, terwijl de buitenlandse vraag zwak blijft. De binnenlandse vraag wordt volgens de ECB geholpen door de monetaire versoepelende maatregelen die de centrale bank heeft genomen. Deze maatregelen hebben, in combinatie met de aantrekkende bedrijfswinsten, de investeringen aangejaagd.

De ECB denkt dat de monetaire verruiming, samen met de verbetering van de werkgelegenheid en de nog steeds relatief lage olieprijzen, zou moeten leiden tot een toename van het reële besteedbare inkomen voor huishoudens en een stijging van de private consumptie.

Toch zei de bank in het rapport dat de risico's voor de groei van de eurozone aan de onderkant liggen. Dit is vooral het gevolg van de gematigde groeivooruitzichten van de opkomende markten, terwijl de bank ook stelde dat sommige landen in de muntunie te weinig werk maken van het doorvoeren van structurele hervormingen.

De euro/dollar handelde donderdag lager op 1,1440.

Leren beleggen

Live koersen