Redactie ABM Financial News - Maandag 2 mei 2016, 16:19 uur

De euro is maandag ten opzichte van de dollar verder opgelopen en noteerde halverwege de middag op 1,15, het hoogste intraday niveau sinds augustus vorig jaar. Toen noteerde de munt voor het eerst sinds januari 2015 kort boven de 1,17 dollar.

De Europese munt profiteert momenteel van zwakke Amerikaanse groeidata en de verwachting dat de rente in Europa niet verder zal dalen.

Analisten van Rabobank zijn van mening dat de euro de komende tijd wel weer wat in waarde zal afnemen en hebben een driemaands koersdoel van 1,10 dollar.

"Dit is vooral gebaseerd op de verwachting dat de Fed de rente dit jaar nog twee keer gaat verhogen en de kooplust van de ECB alleen maar toeneemt", schreven de marktvorsers maandag.

ABN AMRO verwacht juist dat de Europese munt nog wel even rond de 1,15 dollar blijft hangen, omdat de Europese Centrale Bank de rente niet verder zal verlagen en een eventuele volgende ronde aan stimuleringsmaatregelen sowieso pas na de zomer zal doorgevoerd worden.

"We verwachten nieuwe verruimingsmaatregelen in de vorm van een verdere verhoging van de obligatieaankopen en een verlenging van de duur van het aankoopprogramma (méér kwantitatieve verruiming dus)", schreef econoom Nico Klene vandaag in een rapport. Hij wees er verder op dat de lange rentes voorlopig laag zullen blijven, en dat een mogelijke stijging wordt afgeremd door de hele lage korte rentes.

Rabobank voorziet dat, bekeken over een termijn van twaalf maanden, de euro verder zal dalen, tot 1,08 dollar, omdat het beleid van de ECB verruimend blijft en vanwege de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente in 2016 dus nog tweemaal verhoogt.

"Toch blijven wij voorzichtig met onze voorspelling, vooral door de geleidelijke stappen van de Fed", aldus de analisten, die niet verwachten dat binnen twaalf maanden pariteit wordt bereikt. Een euro/dollar wisselkoers van één op één, zien de marktvorsers "als een brug te ver."

ABN AMRO-econoom Klene verwacht dat de Federal Reserve de rente dit jaar helemaal niet meer verhoogt.

Rond de klok van kwart voor drie was de euro weer net onder de 1,15 gezakt, op 1,1488 dollar.

Leren beleggen

Live koersen