Redactie ABM Financial News - Dinsdag 24 mei 2016, 16:12 uur

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gewaarschuwd dat de toename van het populisme in Europa de implementatie van broodnodige economische hervormingen onder druk zet en dit kan leiden tot druk op kwetsbare economieën. Dit zei de centrale bank dinsdag in zijn halfjaarlijkse Financial Stability Review.


In het rapport schreef de ECB dat overheden veel minder hard hervormen "te midden van een minder zware schuldenlast en ultralage financieringskosten."

"In het algemeen hebben structurele hervormingsinitiatieven hun momentum in de eurozone in de afgelopen jaren verloren", luidde het oordeel van de ECB. "Politieke risico's, die in bijna alle eurozonelanden zijn toegenomen sinds de start van de financiële crisis, lijken de implementatie van hervormingen in toenemende mate te verstoren."

Over de financiële markten zei de centrale bank dat het beleggerssentiment is verzwakt vanwege de toegenomen zorgen over de veerkracht van de mondiale economie en de groeivertraging binnen de opkomende markten, en dan met name China, te midden van aanhoudend lage olieprijzen.

"Dit resulteert op de wereldwijde financiële markten tot regelmatige maar kortdurende periodes van toegenomen volatiliteit, en dan met name bij de wat risicovollere activa", zei de ECB. Wel wordt deze volatiliteit onderdrukt door aanzienlijk ingrijpen via monetair beleid, aldus de centrale bank.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney