Redactie ABM Financial News - Dinsdag 17 mei 2016, 18:24 uur

Delta Lloyd heeft zijn solvabiliteit in het eerste kwartaal fors verbeterd, inclusief de veelbesproken kapitaalverhoging die begin april plaatsvond, hoewel deze extra buffer deels weer wegsmolt door ongunstige bewegingen op de rente- en aandelenmarkten. Dit is de gemiddelde verwachting van vier analisten, geraadpleegd door ABM Financial News.

Zij rekenen gemiddeld op een Solvency II-ratio aan het einde van het eerste kwartaal van 153 procent, tegen 131 procent per eind 2015. Van de 25 procentpunt extra solvabiliteit afkomstig van de claimemissie van 650 miljoen zou dus drie procentpunt weer zijn verdampt op de financiële markten.

Sectorgenoot Aegon rapporteerde vorige week al een daling van de solvabiliteit in het eerste kwartaal, vooral in Delta Lloyds belangrijkste markt Nederland, door hogere risico-opslagen op hypotheken.

Omdat de wisselvallige cijfers over nettowinst en eigen vermogen niet veel houvast bieden, kijken sommige analisten overigens liever naar de vrije kasstroom die de verzekeraar genereert.

Verschillende analisten menen dat het bufferkapitaal van Delta Lloyd nog altijd te dun is om schokken van de markten en van nieuwe regelgeving te kunnen opvangen.

Delta Lloyd wil zijn Solvency II-ratio naar circa 175 procent tillen door het aandelenbelang in Van Lanschot te verkopen, en door andere stappen te ondernemen. De verkoop van het belang in Van Lanschot zou acht procentpunt bufferkapitaal opleveren.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat Nederlandse verzekeraars terughoudend moeten zijn met het uitkeren van dividend, omdat door het toepassen van een zogeheten UFR-rekenrente het bufferkapitaal hoger lijkt dan bij een marktconforme rente. Deze flatterende werking werd in het eerste kwartaal nog wat groter door de marktbewegingen.

De Europese toezichthouder EIOPA wil de UFR geleidelijk verlagen tot een niveau dat beter past bij het huidige renteklimaat. Een verlaging met 100 basispunten zou de buffer van Delta Lloyd met meer dan dertig procentpunt verlagen. Het nieuwste voorstel van EIOPA is echter minder dramatisch.

Delta Lloyd zal de vragen van analisten woensdag mogelijk deels doorschuiven naar 27 mei, wanneer de verzekeraar zijn langverwachte beleggersdag houdt. Dan wordt er mogelijk ook meer duidelijk over de behandeling van Delta Lloyds langlevenswaps door de toezichthouder en over de samenwerking met Fubon Financial.

Die samenwerking werd aangekondigd nadat de Taiwanese verzekeraar zich liet overhalen om mee te doen aan de claimemissie. Dat was enkele dagen nadat aandeelhouders Fubon en Highfields Capital de claimemissie nog wilden blokkeren via een rechtszaak, om de verwatering van hun winst te voorkomen.

Het aandeel Delta Lloyd noteerde dinsdagmiddag 1,1 procent hoger op 3,94 euro op een licht lager Damrak.

Leren beleggen

Live koersen