Redactie ABM Financial News - Maandag 23 mei 2016, 13:18 uur

Als de Britten bij het referendum van 23 juni aanstaande voor een opzegging van het lidmaatschap van de Europese Unie stemmen, impliceert dat een krimp van de Britse economie van 3,6 procent in twee jaar tijd. Dit bleek maandag uit een rapport van het Britse ministerie van Financiën.

Het ministerie waarschuwde in het rapport voor het risico op een jarenlange recessie, mocht het Britse publiek vinden dat Londen de EU de rug moet toekeren.

De beleidsmakers wezen op de kans op vertraging in investeringen en uitgaven en oplopende financieringskosten voor zowel huishoudens als bedrijven.

Daarnaast loopt het Britse pond de kans in een vrije val terecht te komen. De munt zou bij een Brexit met 12 procent in waarde kunnen dalen in twee jaar tijd met alle gevolgen voor een oplopende inflatie van dien, aldus het ministerie.

Dat verwacht dat de werkloosheid als gevolg van een Brexit met 500.000 oploopt, de lonen met gemiddeld 2,8 procent dalen en leningen aan burgers met 24 miljard pond stijgen.

Deze bespiegelingen worden overigens door het pro-Brexit kamp fel betwist, waarbij gewezen wordt op het herhaaldelijk gebleken ongelijk van het Britse ministerie van Financiën.

Leren beleggen

Live koersen