Redactie ABM Financial News - Vrijdag 27 mei 2016, 18:31 uur

De kans dat Bpost het Nederlandse PostNL overneemt is groter dan dat de Nederlanders een belang nemen in het Belgische postbedrijf. Dit stelde analist David Kerstens van Jefferies tegenover ABM Financial News.

Volgens Kerstens heeft Bpost in het verleden al eens naar PostNL gekeken, maar kwamen de Belgen toen tot de conclusie dat een overname niet aantrekkelijk was gezien de beperkte synergievoordelen. De analist wees op onder meer regelgeving en cultuurverschillen die het samenvoegen van de netwerken destijds moeilijk maakten.

"PostNL heeft echter een aantrekkelijke waardering", merkte Kerstens op. Dit voedde volgens de analist de geruchten dat Royal Mail keek naar een overname van PostNL. Een scenario dat de marktvorser evenwel onwaarschijnlijk acht.

"Bpost lijkt beter te passen en wellicht wordt er nu anders tegen aan gekeken", aldus Kerstens

Het omgekeerde scenario, waarin PostNL een belang neemt in Bpost, is echter ook mogelijk volgens de analist van Jefferies. PostNL verkocht voor 643 miljoen euro het belang in TNT Express en heeft deze opbrengst niet direct nodig, "dus zou het een belang in Bpost kunnen overwegen", aldus de marktvorser.

Zowel Bpost als PostNL staan op de kooplijst van Jefferies met koersdoelen van respectievelijk 26,50 en 5,00 euro. Alvorens de handel in de twee aandelen werd opgeschort, noteerde PostNL 5,4 procent hoger op 3,86 euro en won Bpost 0,6 procent op 24,33 euro.

Leren beleggen

Live koersen