Redactie ABM Financial News - Donderdag 26 mei 2016, 12:03 uur

Europese aandelenmarkten worstelden donderdag om richting te vinden, waarbij Spaanse banken onder druk stonden, met een fors verlies voor Banco Popular Español. Energiefondsen vonden juist steun in de olieprijs, die boven de grens van 50 dollar per vat uitkwam.

The Stoxx Europe 600 index noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager, terwijl energie en gas aandelen hoger noteerden maar financiële aandelen juist lager. Woensdag sloot de pan-Europese index 1,3 procent hoger en waarmee werd het hoogste slot sinds 28 april bereikt, volgens data van FactSet.

De DAX noteerde rond lunchtijd 0,4 procent hoger op 10.245 punten, de FTSE 100 steeg 0,1 procent naar 6.271 punten en de CAC voegde 0,3 procent toe tot 4.494 punten.

De euro noteerde 0,3 procent hoger ten opzichte van de dollar op 1,1187.

Spaanse banken in negatief terrein
Verliezer van de dag was donderdag Banco Popular Español, met een koersval van x procent. Die koersval kwam tot stand nadat de Spaanse kredietverstrekker aangaf voor 2,5 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven, in een poging de zorgen onder beleggers weg te nemen over de kapitaalratio van de bank en de slechte leningen op de balans.

In Madrid stonden sectorgenoten onder druk. Banco de Sabadell daalde 6,2 procent, CaixaBank verloor 4,2 procent en Bankia leverde 3,6 procent in. Banco Santander verloor 2,1 procent.

De Spaanse IBEX 35 index noteerde aan het begin van de middag xx lager

Positiever nieuws uit Spanje kwam er vanuit economisch oogpunt. IN het eerste kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 0,8 procent op kwartaalbasis en met 3,4 procent op jaarbasis.

Oliefondsen winnen
Energie aandelen bewogen donderdag hoger in reactie op hogere olieprijzen.

Brent-olie kwam voor het eerst sinds november boven de 50 dollar per vat uit. De olieprijs steeg nadat Amerikaanse data een groter dan verwachte afname in de wekelijkse olievoorraden toonden. Nymex-olie noteerde donderdag 0,6 procent hoger op 49,85 dollar. Brent-olie stond na het middaguur 0,7 procent hoger op 50,57 dollar per vat.

Olie producent Tullow Oil steeg 1,9 procent en Total voegde 0,7 procent toe.

"Maar de vergadering van de OPEC op 2 juni blijft een groot risico vormen op de korte termijn. Markten willen weten of een akkoord zal worden gesloten over het bevriezen van de olieproductie", zei Hussein Sayed, marktstrateeg bij FXTM.

Bedrijfsnieuws
Daily Mail & General Trust stond bijna 9 procent af, nadat de uitgever de doelstelling voor zijn operationele winstmarge voor zijn mediadochter neerwaarts bijstelde.

Sanofi leverde 0,4 procent in. De Franse farmaceut maakte woensdagavond bekend dat het een verzoek heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission om het bestuur van zijn Amerikaanse overnamedoelwit Medivation te vervangen met acht eigen gekozen onafhankelijke leden. In april deed Sanofi een ongevraagd bod van 52,50 dollar per aandeel Medivation, waarmee het Amerikaanse concern uit San Francisco gewaardeerd wordt op 9,3 miljard dollar.

Futures Wall Street

Rond lunchtijd duidden de Amerikaanse futures op een licht hogere opening voor Wall Street. De futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq noteerden alle drie 0,1 procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen