Redactie ABM Financial News - Woensdag 4 mei 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag tegen het einde van de ochtendhandel in het rood, met de AEX 0,7 procent lager op 430,22. De hoofdgraadmeter schommelde vandaag tussen winst en verlies, bij relatief lage volumes.


"Er zijn niet echt uitschieters vandaag, dat betekent ook dat de volumes redelijk laag zijn. Er zijn ook handelaren die al de hele week vakantie hebben", zei marktanalist Ron van der Does van IG.

"Het enige waar aandacht naar uitgaat is uiteraard Shell, die op zich redelijk bescheiden reageert op de resultaten", aldus Van der Does. "De resultaten waren slecht, maar ze waren ook slecht verwacht. Je moet ook niet vergeten dat de cijfers in een redelijk negatief sentiment uitgebracht worden", daarbij wijzend op de lage olieprijzen.

De futures op een vat West Texas Intermediate noteerde woensdag 0,1 procent hoger op 43,66 dollar, terwijl Brent ook 0,1 procent hoger stond op 45,00 dollar. De euro/dollar liep wat terug naar 1,1491.

De activiteiten in de dienstensector van de eurozone zijn in april in een zelfde tempo gegroeid als in maart. De Spaanse dienstensector bleef stevig doorgroeien, terwijl het groeitempo in Italië steeg. Positief was verder dat de Franse dienstensector weer groei liet zien, maar de Duitse dienstensector groeide iets minder sterk in april.

Verder daalden de detailhandelsverkopen in de eurozone in maart met een half procent. Een maand eerder stegen de verkopen juist nog met 0,3 procent.

Van der Does verwacht niet dat er woensdag verder veel beweging komt, "al zijn er vanmiddag wat interessante cijfers uit Amerika, en dan doel ik met name op het ADP banenrapport". Dit rapport geldt als een voorbode voor het belangrijke officiële Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt.

Stijgers en dalers
Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell was de sterkste daler op de hoofdindex. Het verlies bedroeg 1,5 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore leverde 1,3 procent in.

Nadat de financiële sector dinsdag nog onder druk stonden, als gevolg van een trits aan teleurstellende kwartaalpublicaties van Europese banken, is ABN AMRO woensdag de sterkste stijger in de AEX. Het aandeel won 1,4 procent.

In de Midkap waren Flow Traders en Air France-KLM, die beide woensdag met cijfers naar buiten kwamen, de sterkste dalers. De verliezen bedroegen respectievelijk 6,0 procent en 4,5 procent.

De aangepaste nettowinst van Flow Traders daalde tot 23,2 miljoen euro, een kwart lager dan de 30,8 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en 22 procent lager dan in het voorgaande kwartaal. Het cijfer lag bovendien 12 procent onder de gemiddelde verwachting van analisten, benadrukte Morgan Stanley.

Air France-KLM wist in het eerste kwartaal van 2016 het operationeel verlies terug te brengen, dankzij lagere kosten, maar de luchtvaartgroep bleef waarschuwen voor grote onzekerheid over de brandstofprijs, die recent veel ademruimte gaf. De Frans-Nederlandse maatschappij bleef met deze resultaten echter nog altijd "ver" onder die van Europese vergelijkbare luchtvaartmaatschappijen en die van prijsvechters, benadrukte analist Agnès Blazy van de Franse broker CM-CIC.

Sterkste stijger in de Midkap was BE Semiconductor Industries met een winst van 1,5 procent.

In de AScX was Brunel International de hekkensluiter met een verlies van 6,0 procent. De specialistische detacheerder heeft in het eerste kwartaal de omzet stevig zien dalen. Hoewel analisten rekening hielden met een fikse daling, viel deze toch nog sterker uit dan voorzien.

Value8 leverde opnieuw in, na het verlies van dinsdag na kritiek op de boekhoudmethodes, en stond woensdag 4,9 procent lager. Volgens oud-analist Roel Gooskens zou de boekhoudmethode bij Value8, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van niet-gerealiseerde herwaarderingen, in strijd met tenminste twee basisgrondslagen voor de financiële verslaggeving zijn. Het investeringsvehikel zou volgens Gooskens in de afgelopen jaren dan ook verlies in plaats van winst hebben gemaakt.

Topman Peter Paul de Vries van Value8 wierp de kritiek van zich af tegenover ABM Financial News. De CEO ontkende dat de boekhoudmethode van Value8 in strijd is met de basisgrondslagen. "We houden ons aan de regels van IFRS door te waarderen volgens de 'fair value' methode."

AMG was koploper in de AScX met een koerswinst van 2,1 procent. AMG heeft over het eerste kwartaal van 2016 de winstgevendheid zien verbeteren, ondanks een flink lagere omzet. ABN AMRO noemde de cijfers beter dan verwacht. De stijging van de nettoschuld naar 17,2 miljoen dollar als gevolg van een hoger werkkapitaal, noemden de analisten evenwel een "duidelijke tegenvaller".

De handel in het aandeel Fagron werd opgeschort. Woensdagmiddag vindt er een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats over de beoogde kapitaalverhoging van Fagron.

Leren beleggen

Live koersen