Redactie ABM Financial News - Maandag 30 mei 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs koerste maandag richting het eind van de ochtend vrijwel vlak. De AEX en Midkap bleven dichtbij hun slotkoersen van vrijdag.

Beleggers richtten zich vooral op individueel bedrijfsnieuws, zoals het stuklopen van overname-onderhandelingen tussen PostNL en Bpost. In het algemeen was het qua nieuws rustig, aangezien de Amerikaanse en Britse beurzen de deuren vandaag gesloten houden in verband met feestdagen.

Marktanalist Ron van der Does wees op de dunne handel in verband met Memorial Day in de Verenigde Staten en een bank holiday in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de marktvorser staan er later in de week voldoende belangrijke items op de agenda, zoals Amerikaanse banenrapporten, inflatiecijfers uit de eurozone en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

"Alhoewel er geen aanpassing van de rente wordt verwacht, kijkt de markt reikhalzend uit naar de toelichting van voorzitter Mario Draghi. De huidige opleving van de olieprijs zal Draghi als muziek in de oren klinken", aldus Van der Does.

Maandag noteerde de olieprijs lager nadat vrijdag de grens van 50,00 dollar, die een dag eerder werd bereikt, weer uit zicht raakte. Een vat West Texas Intermediate kostte maandagochtend 0,4 procent minder op 49,14 dollar. Voor Brent werd per vat 0,7 procent minder betaald, op 49,60 dollar.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Franse economie in het eerste kwartaal met 0,6 procent is gegroeid ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat was iets beter dan de groei van 0,5 procent die aanvankelijk werd gemeld.

De consumentenprijzen in Spanje zijn in mei opnieuw flink gedaald. Uit voorlopige cijfers bleek vanochtend dat het prijspeil deze maand met 1,1 procent is afgenomen op jaarbasis. In april kwam er al een deflatie van 1,2 procent uit de bus.

De euro noteerde maandagochtend 0,2 procent hoger op 1,1134 dollar.

Stijgers en dalers
Van de 25 AEX-fondsen noteerden er maandagochtend 9 in het groen. Koploper was NN Group, terwijl ook Aegon het goed deed met een koerswinst van 0,6 procent. Grootste daler van SBM Offshore, met een verlies van 1,3 procent.

PostNL was de uitblinker aan de Midkap, met een winst van 4,7 procent. Zondagavond werd bekend dat de onderhandelingen over een mogelijke overname van het postconcern door Bpost zijn stukgelopen. Volgens ING biedt dit echter wel de kans voor andere gegadigden, om zich te melden voor PostNL. KBC Securities schreef dat de opbrengst van de verkoop van PostNL's belang in TNT Express mogelijk heeft bijgedragen aan het klappen van de deal.

Fugro kreeg een koersdoelverlaging van 1,00 euro naar 15,50 euro bij ING. Volgens ING loopt Fugro een groot Mexicaans contract mis en hiermee zal de omzet van Seabed in de tweede helft van het jaar vrijwel compleet verdwijnen, terwijl de bijdrage aan het bedrijfsresultaat (EBIT) van Fugro negatief wordt. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Delta Lloyd noteerde 2,4 procent hoger. Zowel SNS Securities als KBC Securities schreven maandag rapporten in reactie op de beleggersdag van de verzekeraar op vrijdag. Volgens analist Marcell Houben van SNS Securities zal Delta Lloyd zijn kapitaalratio dit jaar proberen naar de bovenkant van de bandbreedte van 140 tot 180 procent te tillen, alsmede proberen de kwaliteit van het kapitaal te verbeteren.

KBC Securities waarschuwde dat de beperkte verlaging van de rekenrente voor Europese verzekeraars nog altijd een harde klap zou betekenen voor de solvabiliteit van Delta Lloyd.

Onder de kleinere fondsen noteerde Ordina een half procent in de plus. SNS Securities verhoogde het koersdoel op het aandeel van 1,25 naar 1,80 euro. Analist Johan van den Hooven betoogde dat Ordina weer omzetgroei liet zien en zijn processen heeft kunnen verbeteren. Ook ziet Van den Hooven verbeteringen in het werkkapitaal en de benadering door de onderneming van de markt.

Esperite daalde bijna 27 procent. Het Financieele Dagblad meldde maandag dat het bedrijf in zwaar financieel weer zit.

Van Lanschot steeg ruim 8 procent. Analisten waarderen de private bank hoger dan de huidige beurswaarde bij de lopende verkoop van het aandelenbelang van Delta Lloyd. Dit meldde het Financieele Dagblad maandag voorbeurs, op basis van analistenrapporten van UBS en Kepler Cheuvreux. De analisten kwamen tot waarderingen van gemiddeld 925 miljoen euro.

Leverancier aan de offshore-windindustrie Sif, dat op 12 mei een beursnotering kreeg aan Euronext Amsterdam, steeg 1,3 procent. De onderneming rapporteerde maandag een fors hoger bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 58 procent, van 10,7 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar tot 16,9 miljoen.

Het was een uitzonderlijk goed kwartaal waarin voortdurend op maximum capaciteit werd gedraaid. Een jaar eerder was de benuttingsgraad veel lager, aldus Sif.

Leren beleggen

Live koersen