Redactie ABM Financial News - Vrijdag 27 mei 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtendhandel licht in het groen. De AEX won 0,2 procent op 449,99 punten.


"Het is een hele sterke week geweest, waarbij de index naar de buitenkant van de range is is gegaan richting de 450. Het is niet verbazingwekkend als beleggers nu winsten nemen op bepaalde beleggingen", zei sales trader Stan van Wersch van ING.

De meeste aandacht op het Damrak ging uit naar de IPO van Philips Lighting. De koers deed het vooralsnog goed met een stijging van krap 8 procent en dit stimuleerde de stemming onder beleggers, aldus Van Wersch.

"Die beursintroductie verliep hartstikke goed, nu 8 procent hoger, dus ik denk dat beleggers daar zeer tevreden over zullen zijn. Het was ook een zeer vol boek. Dat geeft al een beetje een indicatie dat er veel interesse was", aldus de marktkenner van ING. Philips Lighting kreeg vanochtend al een koopaanbeveling van Kempen & Co.

Beleggers waren verder terughoudend met het innemen van posities voorafgaand aan een toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve op de universiteit van Harvard. Voorzitter Janet Yellen zal spreken nadat de Europese aandelenmarkten de deuren hebben gesloten. De markt zal nauwlettend luisteren of Yellen hints geeft over het moment waarop de Fed de volgende renteverhoging doet. Maar ook als zij zich onthoudt van een dergelijke timing, kan de toespraak volgens Van Wersch toch interessante informatie geven.

Omdat een handvol functionarissen van de Amerikaanse centrale bank recent aanstuurden op een op handen zijnde renteverhoging, kan het onthouden van commentaar door Yellen als steun worden geïnterpreteerd voor deze uitspraken, zeiden verschillende analisten.

Vrijdagochtend steeg de euro/dollar naar 1,1178. Olie werd opnieuw goedkoper. Donderdag bleek het doorbreken van de 50 dollar per vat ook al een flinke barrière.

"De correlatie tussen de aandelenmarkt en olie is nog steeds niet helemaal weg", aldus Van Wersch van ING, daarmee de druk op de AEX deels verklarend.

Stijgers en dalers
In de AEX hielde de stijger en dalers elkaar aardig in evenwicht, met Philips als koploper met een koerswinst van 1,0 procent. ASML volgde met een koerswinst van 0,7 procent. ArcelorMittal steeg 0,5 procent in waarde. Analisten van Credit Suisse werden optimistischer over de winstvooruitzichten voor ArcelorMittal voor dit jaar. Het verwachte bedrijfsresultaat (EBITDA) werd bijgesteld van 5,0 miljard naar 5,35 miljard dollar. Voor 2017 mikt de Zwitserse bank op 6,8 miljard dollar, terwijl de consensus op 5,5 miljard dollar. De marktvorsers, die een Outperform advies op de staalreus hebben, rekenen er op dat de consensus opwaarts zal wordend bijgesteld.

Hekkensluiter was AkzoNobel, dat 1,9 procent lager stond. Barclays, dat is gestart met het volgen van AkzoNobel, zette een verkoopadvies op de verfgigant met een koersdoel van 54,00 euro. Dit bleek vrijdag uit een sectorrapport van de Britse bank, waarin het advies voor de Europese chemiesector werd verlaagd van Positief naar Neutraal.

DSM noteerde vlak. Berenberg verlaagde het koersdoel voor DSM vrijdag van 64,00 naar 61,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.De analisten meenden dat DSM een goede jaarstart beleefde. De marges waren verrassend sterk, aldus de marktvorsers. Berenberg blijft het aandeel DSM aanbevelen, ondanks dat het fonds het dit jaar al 24 procent beter deed dan Europese sectorgenoten. Barclays is ondertussen gestart met het volgen van DSM met een Gelijkgewogen advies en een koersdoel van 55,00 euro. DSM zal volgens de analisten een bovengemiddelde volumegroei weten te realiseren, terwijl het speciaalchemiebedrijf een stevig reorganisatieprogramma doorvoert dat in de komende drie jaar 12 procent aan het bedrijfsresultaat (EBITDA) zal toevoegen. Deze goede vooruitzichten zijn volgens Barclays evenwel al ingeprijsd in de koers.

In de Midkap was Delta Lloyd een van de hekkensluiters met een verlies van 2,1 procent. Delta Lloyd kondigde vrijdag aan een doorlopende kredietfaciliteit van 600 miljoen euro te hebben afgesloten. De verzekeraar zei verder op schema te liggen om de uitgerolde doelstellingen voor de kapitaalgeneratie te realiseren. "We liggen nu op schema en wij hebben ons duurzaam gecommitteerd aan een kapitaalgeneratie van netto 200 miljoen tot 250 miljoen euro per jaar. Onze sterke commerciële propositie zal ons in staat stellen kansen voor winstgevende, kapitaalgenererende groei te benutten. Wij gaan onze beloftes waarmaken", aldus bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa. ASMI deed het nog iets slechter dan Delta Lloyd met een verlies van 2,3 procent. Het aandeel noteerde evenwel ex-dividend.

Flow Traders was de grootste stijger met 2,6 procent, gevolgd door BAM Groep met een winst van 1,3 procent. BAM Construct UK haalde een opdracht binnen voor de uitbreiding van een universiteitscampus in Edgbaston. De opdrachtsom voor het gebouw van drie verdiepingen bedraagt 53 miljoen euro.

Kiadis Pharma was vrijdag de grootste daler in de AScX, met een verlies van 1,1 procent, terwijl ICT Automatisering de kar trok met een koerswinst van 1,9 procent.

Leren beleggen

Live koersen