Redactie ABM Financial News - Donderdag 5 mei 2016, 11:59 uur

De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel eensgezind in het groen, terwijl de agenda vrijwel leeg was en de volumes slaag in verband met Hemelvaartsdag.

De AEX steeg 0,7 procent op 431,78 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen op 648,57 punten en de AScX 0,4 procent aandikte tot 762,45 punten.

Uit een publicatie van Markit Economics en Caixin bleek dat de Chinese dienstensector in april minder hard groeide. De inkoopmanagersindex daalde van 52,2 in maart naar 51,8 in april, "ondanks de aanzienlijke hoeveelheid van stimuleringen die China heeft geïnjecteerd in de economie sinds begin dit jaar om een harde landing te voorkomen," schreef Rabobank in een reactie op het cijfer.

Markit Economics maakte tevens bekend dat ook de Britse dienstensector minder hard groeide in april. Hier daalde de inkoopmanagersindex van 53,7 in maart naar 52,3 afgelopen maand. Daarmee bereikte de index het laagste niveau sinds februari 2013. Eerder deze week bleek dat de industrie van het Verenigd Koninkrijk in april zelfs kromp, hetgeen voor het eerst was sinds maart 2013.

Later op de dag volgen de wekelijkse steunaanvragen uit Amerika. De bedrijfsagenda bevat na de vloedgolf van de afgelopen weken vandaag alleen de kwartaalresultaten van de Amerikaanse farmaceut Merck & Co.

De euro/dollar noteerde op 1,1439. Bij het sluiten van de Europese beurzen op woensdag handelde het muntpaar nog op 1,1496.

Olie werd flink duurder. Een juni-future voor een vat West Texas Intermediate noteerde 3,0 procent hoger op 45,12 dollar, terwijl de juli-future voor Brent 2,4 procent steeg naar 45,69 dollar.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdindex noteerden 23 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door Altice. De Franse kabelaar boekte een winst van 2,1 procent. Ook Ahold en RELX beleefden met winsten van respectievelijk 1,4 procent en 1,2 procent vooralsnog een goede dag.

NN Group was hekkensluiter met een verlies van 0,8 procent. BlackRock meldde een verhoogd kapitaalbelang van 5,01 procent met een stemrecht van 5,81 procent in de verzekeraar, zo bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht. ASML noteerde 0,3 procent lager.

In de AMX was Aperam koploper met een koerswinst van 2,5 procent. De producent van roestvast staal rapporteerde volgens Exane BNP Paribas solide cijfers over het eerste kwartaal met een hoger dan voorziene nettowinst van 49 miljoen dollar. De marktvorsers benadrukten dat Aperam beter presteerde dan sectorgenoten in het eerste kwartaal en verhoogden het koersdoel van 34,00 naar 36,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies.

Flow Traders dikte 0,6 procent aan na een stevig verlies op woensdag. PostNL schreef 1,3 procent bij.

Air France-KLM verloor 0,7 procent na een koersdoelverlaging door S&P Equity Research van 8,80 naar 8,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. S&P blijft omzetdruk zien voor het luchtvaartbedrijf als gevolg van toenemende concurrentie en overcapaciteit. De analisten wezen bovendien op opmerkingen van het management van Air France-KLM, waaruit bleek dat de positieve gevolgen van de brandstofbesparingen voor een groot deel teniet worden gedaan in de komende kwartalen.

BE Semiconductor Industries zakte 3,0 procent en droeg daarmee de rode lantaarn. Sectorgenoot Dialog Semiconductor rapporteerde woensdag een scherpe daling van de onderliggende winst in het eerste kwartaal, wat resulteerde in een forse koersafstraffing.

Onder de kleinere fondsen viel de koerswinst van ICT Automatisering met 3,1 procent op, terwijl DPA Group juist stevig onder druk stond met een min van 3,7 procent. Neways was de grootste stijger met 3,7 procent. De koers van Value8 bleef net als dinsdag en woensdag onder druk staan met een verlies van 2,4 procent. Volgens oud-analist Roel Gooskens zou de boekhoudmethode bij Value8, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van niet-gerealiseerde herwaarderingen, in strijd met tenminste twee basisgrondslagen voor de financiële verslaggeving zijn. CEO eter Paul de Vries van Value8 wierp de kritiek van zich af tegenover ABM Financial News en zei dat het bedrijf zich aan IFRS regels houdt.
Leren beleggen

Live koersen