Redactie ABM Financial News - Maandag 2 mei 2016, 12:02 uur

De Europese aandelenmarkten noteerden maandag rond het middaguur hoger, waarbij de aandacht zich met name richt op een reeks inkoopmanagersindices uit de eurozone, en de bankensector een aantal regionale indices naar beneden trekt.

De financiële markten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn maandag gesloten vanwege een feestdag.

De EuroStoxx noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 3.035,49 punten. De Duitse DAX steeg 0,8 procent tot 10.119,12 punten en de CAC 40 won 0,3 procent tot 4.442,88.

Italiaanse banken staan maandag onder druk, nadat Rome vrijdag een aantal wijzigingen aan bestaande faillissementswetgeving goedkeurde, waardoor banken zich sneller kunnen ontdoen van slechte leningen. Hoewel de maatregelen in grote lijnen als positief worden gezien, kan de implementatie ervan en het mogelijk effect van de maatregelen enige tijd op zich laten wachten, zei een handelaar.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone in april in een licht hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 51,6 in maart naar 51,7 in april.

Ook de Duitse inkoopmanagersindex liet met een stijging van 50,7 in maart naar 51,8 in april een toename van het groeitempo zien, evenals de Italiaanse en Spaanse indexen. De Franse industrie in daarentegen in april harder gekrompen. De Franse inkoopmanagersindex daalde van 49,6 in maart naar 48,0 in april.

Olieprijzen gingen weer omlaag. Brent noteerde rond het middaguur 1,0 procent lager op 46,92 dollar en WTI daalde 0,7 procent op 45,59 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1492 dollar.

Bedrijfsnieuws
Het Italiaanse Banca Monte Paschi di Siena verloor 4,1 procent en UniCredit daalde 3,4 procent, in navolging op de aanpassingen aan de Italiaanse faillissementswetgeving.

Intesa Sanpaolo noteerde 0,3 procent hoger, nadat de bank zei zijn Setefi en Intesa Sanpaolo kaartbetaling-onderdelen te willen verkopen voor 1,04 miljard euro aan een consortium van private equity fondsen om zich in de toekomst meer te kunnen concentreren op de kernactiviteiten.

Chemieconcern Bayer steeg 1,7 procent, nadat het Duitse bedrijf meldde dat de Amerikaanse Food and Drug Administration zijn goedkeuring heeft gegeven aan de Gadavist-injectie, waarbij een contrastmiddel wordt gebruikt waardoor de structuren van vocht in het lichaam duidelijker worden weergegeven.

De Amerikaanse futures wijzen rond het middaguur op een vrijwel vlakke opening van Wall Street, waarbij de futures van de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 futures 0,1 procent stegen en de Nasdaq 100 futures vlak noteerden.

Leren beleggen

Live koersen