Redactie ABM Financial News - Dinsdag 24 mei 2016, 12:08 uur

Europese aandelenmarkten noteerden dinsdag aan het begin van de middag hoger, waarmee een herstel werd ingezet, nadat aandelen gerelateerd aan de financiële sector een opwaartse stijging hadden ingezet.


The Stoxx Europe 600 klom 1,1 procent, waarmee verliezen die gezien werden bij opening van de handelssessie teniet werden gedaan. De pan-Europese aandelenmarkt sloot maandag nog 0,4 procent lager.

"Het is een sterke beweging die in korte tijd werd ingezet, dus het kan aan langdurige kracht missen", zei Augustin Eden, marktanalist bij Accendo Markets.

De andere toonaangevende Europese beursindices noteerden aan het begin van de middag eveneens in positief terrein, met de Britse FTSE 0,6 procent hoger op 6.173 punten, de Duitse DAX op een winst van 0,8 procent op 9.921 punten en de CAC 40 op een winst van 1,3 procent op 4.380 punten.

Eden wees erop dat aandelen ondersteund werden met "een beetje meer vertrouwen" na een optreden van de voorzitter van UBS, Axel Weber, op CNBC. Weber zei hoopvol te zijn een opleving te zien in de handelsactiviteit in de tweede helft van het jaar, nadat het Verenigd Koninkrijk zijn referendum heeft gehouden over de vraag of het land zijn lidmaatschap bij de EU moet behouden.

Weber sprak ook over de moeilijke omstandigheden voor de Europese bancaire sector de laatste tijd.

Het aandeel UBS noteerde nog slechts 0,2 procent hoger na het middaguur. Onder de andere banken noteerde het Spaanse Banco Santander 0,6 procent hoger, Commerzbank 0,9 procent, en het Italiaanse Banca Monte de Paschi di Siena SpA voegde 3,9 procent toe.

Verder zullen de ministers van Financiën van de eurozone dinsdag bijeenkomen in Brussel in een poging overeenstemming te bereiken over de vraag of Griekenland moet slagen voor zijn eerste beoordeling over het derde reddingsprogramma dat afgelopen jaar afgesloten werd voor het land.

De vergadering zal zich waarschijnlijk eerst richten op de vraag of de bezuinigingsmaatregelen die afgelopen weekend zijn aangenomen door de Griekse regering voldoende zijn om 11 miljard euro aan leningen onder het reddingspakket vrij te maken, voordat de discussie overgaat op de mogelijkheid van schuldverlichting voor het land.

De Griekse index noteerde 1,6 procent lager.

Macro-economische cijfers lieten dinsdag zien dat de Duitse economie in het eerste kwartaal conform de verwachting is gegroeid. De Duitse ZEW-index liet daarentegen een behoorlijke daling zien

Olie was dinsdag opnieuw goedkoper. De prijs voor een vat WTI daalde 0,3 procent op 47,96 dollar, terwijl Brent 0,5 procent daalde tot 48,70 dollar.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1175.

Bedrijfsnieuws
U.K. Mail Group heeft over 2016 een lagere winst voor betalingen geboekt en stelde daarop het dividend neerwaarts bij. Het Britse postbedrijf zei dinsdag verder dat men in de tweede helft van het huidige jaar wel de voordelen verwacht van de nieuwe geautomatiseerde hub. Het aandeel steeg ruim 5,0 procent.

SEB heeft een overeenkomst bereikt met KKR voor de overname van de Duitse groep WMF, in een deal die gewaardeerd wordt op 1,59 miljoen euro. SEB betaalt 1,0 miljoen voor WMF, en neemt 565 miljoen euro aan schuld over, en 125 miljoen euro aan pensioenverplichtingen.

Het aandeel van het Zweedse bedrijf steeg 0,7 procent.

Leren beleggen

Live koersen