Redactie ABM Financial News - Woensdag 18 mei 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs heeft gedurende de ochtend een klein deel van de openingsverliezen weggewerkt. De AEX koerste rond de klok van elf uur 0,4 procent lager op 430,52 punten, terwijl de AMX vlak noteerde.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus is er onder beleggers lichte onzekerheid ontstaan over het pad dat de Federal Reserve zal bewandelen in de komende periode. Dinsdag maakten enkele bestuurders van de Fed opmerkingen die de verwachtingen voor een renteverhoging in juni deden toenemen. President Dennis Lockhart van de Fed in Atlanta en San Francisco Fed president John Williams zeiden dat dat de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om in juni de belangrijkste rentetarieven te verhogen, afhangt van economische data. Volgens Lockhart zou het "zeker een bijeenkomst kunnen zijn waarin actie zou kunnen worden genomen."

Schutte verwacht niet dat de Fed de rente in juni al zal verhogen, maar mikt nog wel op twee rentestappen later in het jaar.

Verder denkt Schutte dat een mogelijke Brexit nog als een schaduw over de beurzen hangt, al verwacht de beleggingsadviseur ook hier dat het niet zover zal komen.

Op macro-economisch vlak bleef het rustig vanochtend met enkel cijfers over de Japanse economie. De economie in Japan liet in de eerste drie maanden van 2016 een flinke groei zien. In het eerste kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 1,7 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis dikte de economie met 0,4 procent aan, na een daling van 0,4 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De Britse werkloosheid daalde in de drie maanden tot maart op jaarbasis, maar bleef ten opzichte van de vorige vergelijkingsperiode, dus van december tot en met februari nagenoeg gelijk.

Beleggers kijken vandaag uit naar de wekelijkse olievoorraden en voorlopige inflatiecijfers in de eurozone over april. Ook worden de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve gepubliceerd en komen er cijfers van Eurocastle.

Het muntpaar euro/dollar werd lager verhandeld op 1,1264, volgens valutahandelaar Paul Erdmann van Ebury vanwege een toegenomen kans op een renteverhoging door de Federal Reserve. Olie werd goedkoper. Juni-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,5 procent op 48,06 dollar, terwijl een vat Brent 0,7 procent goedkoper werd op 48,93 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX konden slechts een drietal fondsen in het groen blijven, onder leiding van Philips dat 0,4 procent bijschreef. Heineken won 0,1 procent. SNS Securities verhoogde woensdag het advies voor de brouwer van Accumuleren naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 90,00 euro naar 100,00 euro. Analist Gerard Rijk ziet voor de komende zeven jaar voordelen van in totaal 3,2 miljard euro liggen voor Heineken, wat naar verwachting circa 10 procentpunt aan de huidige operationele marge van 16 procent zal toevoegen

Aegon moest in de hoofdgraadmeter de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,2 procent en ook sectorgenoot NN Group had het moeilijk. Het aandeel daalde 1,1 procent in waarde. NN Group bereikte een overeenstemming over de overname van de Poolse financieel dienstverlener Dom Kredytowy Notus. Financiële details werden niet genoemd.

Verzekeraar Delta Lloyd kon juist wel op bijval van beleggers rekenen en steeg 1,8 procent, bleek dat de solvabiliteit van de verzekeraar in de eerste maanden van 2016 flink is aangetrokken na de recente claimemissie. BE Semiconductor Industries steeg 1,4 procent.

Vastgoedfondsen stonden vanochtend onder druk. In de AEX verloor Unibail-Rodamco één procent, terwijl in de Midkap Wereldhave en WDP de gebeten hond bleken met verliezen van respectievelijk 0,9 en 0,5 procent.

Onder de kleinere fondsen won DPA Group 3,3 procent, terwijl Kiadis Pharma een koersval van 6,3 procent maakte. Sectorgenoot Pharming Group boekte in het afgelopen kwartaal een groter verlies dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar zag wel de omzet met 24 procent toenemen. De verkopen van Ruconest stonden met name in de eerste maanden van het jaar onder druk. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Het lokaal genoteerde SnowWorld maakte een pas op de plaats na publicatie van de cijfers over het afgelopen halfjaar. De uitbater van overdekte skihallen zag in het afgelopen half jaar de omzet oplopen. De nettowinst van SnowWorld kwam uit op 4,7 miljoen euro, een toename van 11,7 procent.

HAL rapporteerde vanochtend een lagere nettovermogenswaarde in het eerste kwartaal. De nettovermogenswaarde daalde met 492 miljoen euro naar 12,7 miljard euro. De omzet bij optiek-retail steeg wel, van 784 miljoen euro naar 803 miljoen euro. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Leren beleggen

Live koersen