Redactie ABM Financial News - Woensdag 25 mei 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs ligt er woensdag goed bij en weet daarmee de positieve trend van dinsdag door te trekken. Aan het eind van de ochtend noteerde de AEX 1,1 procent hoger op 446,64 punten, en won de Midkap 0,6 procent.


Na een hoger slot op Wall Street op dinsdag, opende de Amsterdamse beurs vanochtend in de plus. Volgens analist Naeem Aslam van Think Forex hebben beleggers meer vertrouwen in de Amerikaanse economie en zijn de zorgen over een Brexit wat afgenomen.

"En de markten, die aanvankelijk nerveus waren over het nieuws dat de Federal Reserve de rente mogelijk in juni verhoogt, lijken nu een manier te hebben gevonden om hiermee om te gaan", aldus de marktanalist.

Macro-economische cijfers waren over het algemeen positief. Zo bleek uit een vooruitblik van onderzoeksbureau GfK, dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in juni is gestegen. De index voor de stemming onder consumenten noteerde voor mei op 9,7 en steeg voor juni naar 9,8. De verwachting van economen was dat het vertrouwen een pas op de plaats zou maken.

Ook het ondernemersvertrouwen, zoals onderzoeksinstituut Ifo dat meet, nam toe. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van 106,6 in april naar 107,7 in mei. Er werd door economen gerekend op een verbetering tot 106,8.

Cijfers over de Italiaanse industrie vielen tegen, want de productie daalde in maart op maandbasis met 1,6 procent.

Na een marathonoverleg van de Eurogroep, wisten de ministers van Financiën van de eurozone woensdagochtend vroeg overeenstemming te bereiken met het Internationaal Monetair Fonds over een nieuwe uitbetaling uit het steunprogramma van Griekenland, met daarbij de optie dat er in de toekomst schuldenverlichting mogelijk is voor Athene.

Door het akkoord is er weer wat onzekerheid uit de markt genomen, zei fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow woensdagochtend.

Olie was woensdag duurder en hierdoor zaten energie-aandelen in de lift. Een vat ruwe olie werd aan de Nymex 1,3 procent duurder op 49,24 dollar en de prijs voor een vat Brent steeg eveneens 1,3 procent tot 49,79 dollar.

De euro noteerde woensdagochtend stabiel op 1,1144 dollar.

Stijgers en dalers
Alle AEX fondsen noteerde woensdagochtend in het groen. De Amsterdamse hoofdgraadmeter werd aangevoerd door ING Groep dat 2,5 procent steeg. Ook andere financiële waarden lagen er vanochtend goed bij. ABN AMRO won 0,9 procent, Aegon steeg 1,8 procent en NN Group noteerde 0,9 hoger.

De hogere olieprijs zette ook aandelen binnen de energiesector hoger. SBM Offshore steeg 0,3 procent en Vopak won 1,2 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell koerste 1,0 hoger. Kepler Cheuvreux haalde de Brits-Nederlandse oliereus woensdag van zijn favorietenlijst en gaf de voorkeur aan het Italiaanse Eni. Het koopadvies op Shell werd wel gehandhaafd.

Philips steeg 1,4 procent. Aanstaande vrijdag wordt het onderdeel Lighting naar de beurs gebracht en voorafgaand daaraan schatten analisten van Jefferies in dat de lichttak tussen de 2,1 miljard en 3,5 miljard euro waard is op de beurs.

De analisten concludeerden na het lezen van het prospectus dat de activiteiten van Philips Lighting op het vlak van gloeilampen "structureel krimpen" met zo’n 15 procent per jaar. In de markt voor LED kampt Lighting bovendien met veel sterkere concurrentie en het onderdeel Home, dat verlieslatend is, is te klein om een verschil te kunnen maken, aldus Jefferies.

De Midkap werd woensdagochtend aangevoerd door Galapagos dat dinsdagavond bekendmaakte dat het de gesprekken met Amerikaanse en Europese regelgevers heeft afgerond en dat daarom in het derde kwartaal naar verwachting kan worden gestart met de Fase 3 studie met Filgotinib in de behandeling tegen reuma.

Volgens KBC Securities neemt de start van het Fase 3 onderzoek de laatste twijfels over het middel in de markt weg. Verder was analist Jan de Kerpel van KBC positief over het feit dat de dosering van 200 milligram wordt meegenomen in de studie. Het aandeel Galapagos koerste 4,3 procent hoger.

Intertrust droeg de rode lantaarn in de AMX met een verlies van 1,2 procent.

Onder de kleinere fondsen blonk Stern uit. Het Economisch Bureau van ING kwam woensdag met een positief rapport over de Nederlandse automotive markt en verwacht na een productiegroei van bijna 19 procent in 2015, een bijna net zo hoge groeiverwachting dit jaar. Het aandeel Stern steeg 2,5 procent.

Value8 wist na dagen van verliezen weer eens te stijgen. Het aandeel koerste bijna 8 procent hoger. ForFarmers, dat dinsdag debuteerde aan Euronext Amsterdam, steeg ruim een half procent.

Leren beleggen

Live koersen