Redactie ABM Financial News - Dinsdag 31 mei 2016, 12:09 uur

De Amsterdamse beurs noteert dinsdag halverwege de handelsdag licht lager, in afwachting van mogelijk richtinggevend nieuws over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten later deze week.

Rond het middaguur noteerde de AEX index 0,2 procent lager op 450,95 punten, terwijl de Midkap 0,2 procent verloor en de AScX juist 0,1 procent steeg.

"Er is geen beweging in de markt", zei Ed Manie van Mijn-Effecten. "Het wachten is op een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten", stelde de vermogensbeheerder.

De beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank deze week wordt volgens Manie een "nulverhaal", ook omdat de centrale bank geen signalen heeft afgegeven voor een bijstelling van het monetaire beleid. De vermogensbeheerder denkt wel dat het aankomende referendum in Groot-Brittannië op 23 juni over een vertrek uit de EU nog voor onrust op de markt kan zorgen. "De tijd begint te dringen", zei Manie.

De vermogensbeheerder schrok van cijfers uit Duitsland. Weliswaar daalde de werkloosheid naar 6,1 procent in mei, maar onderliggend was Manie niet te spreken over de groeimotor voor de economie van de eurozone.

De Chinese aandelenmarkten sloten dinsdag hoger, nadat The Wall Street Journal melding maakte dat analisten van Goldman Sachs optimistischer zijn over de opname van Chinese aandelen in de MSCI-index voor opkomende markten. Op macro-economisch vlak werd vanochtend verder bekend dat de Japanse industriële productie in april op maandbasis met 0,3 procent is gegroeid. Op jaarbasis kromp de productie evenwel met 3,5 procent.

De olieprijzen lieten een gemengd beeld zien. Een vat West Texas Intermediate werd dinsdag 0,2 procent duurder op 49,45 dollar. Voor Brent werd per vat juist 0,5 procent minder betaald, op 50,09 dollar.

Manie noemde de ontwikkeling van de olieprijs op zich positief, maar zei geen verlaging van de productie te verwachten na de OPEC-vergadering van donderdag in Wenen.

De euro noteerde dinsdag op 1,1157 dollar.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen noteerden 9 van de 25 aandelen in het groen. Koploper was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 3,9 procent, gevolgd door kabelaar Altice met een winst van 1,2 procent.

Grootste daler was AkzoNobel met een verlies van 1,2 procent, gevolgd door Royal Dutch Shell en Boskalis met minnen van 0,8 procent.

Randstad gaf 0,3 procent prijs. Het Nederlandse statistiekbureau CBS meldde dat het aantal uitzenduren in Nederland in het eerste kwartaal voor het eerst in bijna drie jaar tijd is gedaald, met 1,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. "Het onderliggende beeld is een beetje diffuus, maar dat het aandeel hierop daalt verbaast me niet", zei vermogensbeheerder Manie.

In de Midkap won bouwer BAM Groep 4,8 procent, na de ondertekening van een contract voor de bouw van de Fehmarnbelttunnel. Aperam dikte 2,7 procent aan.

Fugro was met een verlies van 2,8 procent de grootste daler. Een rechter oordeelde na een hoger beroep van Boskalis dat de bodemonderzoeker niet verplicht is om een omstreden beschermingsconstructie ter stemming voor te leggen aan de aandeelhouders, waardoor een overname door Boskalis minder aannemelijk is geworden. Flow Traders, dat maandag nabeurs marktcijfers bekendmaakte die wezen op krimpende handelsvolumes in april, verloor 2,1 procent.

Delta Lloyd, dat de voorwaarden voor de verkoop van zijn belang in Van Lanschot bekendmaakte, leverde 1,8 procent in als gevolg van onzekerheid over het slagen van de verkoop.

Onder de kleinere fondsen was Van Lanschot de grootste daler met een verlies van 4,9 procent. Het aandeel in de private bank uit Den Bosch ging onderuit nadat Delta Lloyd bekendmaakte zijn grote belang van 30,2 procent aan beleggers aan te bieden voor 15 tot 18 euro. Analist Cor Kluis van Rabobank merkte daarbij op dat de plaatsing niet is onderschreven door de zes begeleidende banken, wat erop wijst hoe moeilijk er kopers te vinden zijn voor dit grote belang in de kleine bank, die worstelt met de zware kapitaaleisen in Nederland. Eerdere pogingen van Delta Lloyd om het belang te verkopen, om zijn kapitaalbuffer te versterken, mislukten.

"De banken willen niet met het risico blijven zitten", merkte Manie op.

Ordina was de grootste stijger onder de kleine fondsen, met een koerswinst van 3,9 procent.

Het lokale genoteerde Esperite won 28 procent. De stamcelbank ontkende in financiële problemen te verkeren, zoals Het Financieele Dagblad maandag schreef, toevoegend de suggesties als "ongepast" te beoordelen.

Leren beleggen

Live koersen