Redactie ABM Financial News - Donderdag 19 mei 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag rond de klok van half 12 in het rood, met een AEX die 1,5 procent daalde op 428,11 punten en een Midkap die 1,2 procent in moest leveren.

Daarmee reageerden beleggers teleurgesteld nadat de Federal Reserve woensdagavond in zijn notulen aangaf dat een renteverhoging in juni nog steeds op tafel ligt, als een verdere verbetering van de economie doorzet.

De lagere opening van de AEX kwam dan ook tot stand door de Federal Reserve, zei fondsbeheerder Corné van Zeijl van Actiam. Een rentverhoging is volgens hem niet zoals eerder het geval was volledig ingeprijsd, waardoor aanwijzingen van een renteverhoging breed als negatief voor de aandelenmarkten wordt beschouwd.

"Het valt me op dat er dit jaar heel veel fluctuaties zijn in die verwachtingen van een renteverhoging. Eerst stonden we op 4 renteverhogingen, daarna op 0, het is de vraag wat er dan in de markt ingeprijsd is".

De ex-dividend notering van Shell drukte op de beurs, terwijl financiële waarden steun boden.

Ook wees Van Zeijl op de hoge koerzen van woensdag. "Met het oplopen van de koersen van reactie krijg je nu een tegenreactie".

De euro/dollar noteerde richting het eind van de ochtend 1,1218.

Olie noteerde in het rood op die waardevermeerdering van de dollar. Een juni-future op een vat West Texas Intermediate daalde met 2 procent op 47,24 dollar en een juli-future op een vat Brent werd 2,1 procent goedkoper op 47,89 dollar.

"Er zijn geen hele harde andere invloedsfactoren", zei Van Zeijl.

Stijgers en Dalers

Onder de hoofdfondsen daalde Royal Dutch Shell 2,4 procent, nadat het fonds 0,47 dollar per aandeel ex-dividend noteerde, omgerekend ongeveer 0,43 euro.

De Franse kabelaar Altice leverde 1,3 procent in nadat de toezichthouder in New York de deadline voor een oordeel over de overname van Cablevision opnieuw uitstelde.

Slechts vijf fondsen binnen de hoofdgraadmeter noteerden in het groen, en dat waren met name de financials. Aegon was koploper met een winst van 1,4 procent. ING volgde met een winst van 0,6 procent.

ABN AMRO noteerde 0,2 procent hoger. Op Wall Street waren woensdagavond banken en verzekeraars uitblinkers door de opwaarts bijgestelde renteverwachtingen na de notulen van de Federal Reserve.

In de Midkap bleven grote uitschieters achterwege. Grootste stijger was Sligro met 0,6 procent.

GrandVision kreeg bij UBS een koopadvies en een koersdoel van 26,50 euro. Analist Benedikt Orzelek merkte daarbij op dat UBS GrandVision verkiest boven sectorgenoot Fielmann, onder meer vanwege een groter potentieel voor omzetgroei als gevolg van betere geografische posities. Bovendien voorziet de marktvorser voor Fielmann risico van marge-erosie als gevolg van demografische ontwikkelingen en voor GrandVision juist potentie voor margeverbetering door schaaleffecten en een verbetering van de efficiency. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Air France-KLM noteerde donderdag 0,4 procent lager, terwijl luchtvaartmaatschappijen onder druk stonden door de verdwijning van een vliegtuig van EgyptAir, onderweg van Parijs naar Egypte, van de radar verdween. Aandeelhouders waren in afwachting van de jaarvergadering van Air France-KLM had later op donderdag.

Hekkensluiter in de Midkap was roestvaststaalconcern Aperam, dat 3,9 procent daalde. Grondstoffenconcerns hebben last van een sterkere dollar, die de metaalprijzen onder druk zet.

Onder de kleinere fondsen steeg detacheerder Brunel International 1,9 procent na een ex-dividend notering.

Het lokaal genoteerde Eurocastle Investment steeg 2,0 procent na het openen van de boeken over het eerste kwartaal. Daarin steeg het operationeel resultaat en bleef de nettovermogenswaarde stabiel.

Inverko maakte bekend dat het bedrijf uitstel van betaling is verleend door de rechtbank in Groningen. Tevens is Inverko Polymers door de rechtbank failliet verklaard. Het aandeel daalde bijna 44 procent.

Source Group maakte vanochtend bekend over het eerste kwartaal van 2016 een hogere omzet te hebben geboekt. Ook het operationeel resultaat (EBITDA) verbeterde. Het aandeel reageerde niet op de resultaten en noteerde ongewijzigd op 2,20 euro.

Leren beleggen

Live koersen