Redactie ABM Financial News - Maandag 9 mei 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger, waarmee het Damrak de opwaartse trend bij opening, na een lichte terugval, toch wist te prolongeren. De AEX koerste rond de klok van elf uur 1,1 procent hoger op 436,14 punten, terwijl de AMX 0,6 procent steeg tot 649,10 punten.

Fondsbeheerder Cees Smit van For Tomorrow sprak van "een kwakkelend begin, hoewel de markt er tegen het einde van de ochtendhandel per saldo goed bijligt".

De aandacht van de markt richt zich volgens Smit onder andere op de olieprijs, met name vanwege de ontwikkelingen in Saoedi Arabië. Het olierijke land heeft zaterdag de minister van Olie Ali al-Naimi vervangen. Hij wordt opgevolgd door Khalid al-Falih, voorzitter van Saudi Arabian Oil Co, ook wel bekend als Aramco.

Brent noteerde maandagochtend 1,7 procent hoger op 46,12 dollar en West Texas Intermediate steeg 2,1 procent tot 45,58 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1394.

Op macro-economisch vlak stond er maandagochtend weinig op de agenda. Uit cijfers van het Duitse Destatis bleek dat de Duitse fabrieksorders in maart op maandbasis met 1,9 procent zijn gestegen. De verwachting lag op een stijging van 0,6 procent.

Daarnaast was er nieuws uit China. Zo werd bekend dat de export in april is gestegen, terwijl de import daalde. Omgerekend naar dollars daalde de export overigens wel. Daarnaast meldde de People's Bank of China te streven naar een passend en neutraal monetair klimaat en opperde de Japanse minister van Financiën voor het eerst een yen-interventie. "Uiteindelijk maakte dit voor de markten hier niet zoveel uit", aldus Smit.

Marktanalist Ron van der Does van IG Nederland stelde dat het zwaartepunt op macro-economisch vlak deze week op vrijdag zal vallen, aangezien dan de voorlopige groeicijfers over het eerste kwartaal uit de eurozone op de agenda staan. "Tevens komen vrijdag de detailhandelscijfers uit de VS die richtingbepalend kunnen zijn", voegde de marktkenner van IG daaraan toe.

Ook qua bedrijfsnieuws valt er volgens Van der Does veel te verwachten waarbij Altice, ING, ABN AMRO, SBM Offshore, Wolters Kluwer en Aegon later deze week met resultaten over het eerste kwartaal komen.

Stijgers en dalers
Van de hoofdfondsen sprong staalgigant ArcelorMittal met een verlies van 4,3 procent op 4,43 euro het meest in het oog. Deutsche Bank verhoogde evenwel het koersdoel voor de staalgigant van 4,00 naar 4,50 euro en handhaafde het Houden advies. Cijfers uit China over de export en import vielen evenwel tegen.

KPN was maandagochtend met een winst van 2,6 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, gevolg door Randstad en Unilever met een winst van achtereenvolgens 2,4 procent en 2,3 procent. Goldman Sachs liet zich positief uit over KPN met een lichte koersdoelverhoging naar 4,30 euro en een herhaling van de koopaanbeveling.

Van de fondsen in de Midkap kon met name PostNL rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het post- en pakkettenconcern de resultaten over het eerste kwartaal rapporteerde. PostNL boekte over het eerste kwartaal van 2016 conform verwachting een lagere operationele winst geboekt op een hogere omzet. De cijfers waren vrijwel in lijn met de consensus. Het aandeel noteerde maandagochtend 4,4 procent in de min.

IMCD verloor 0,6 procent, ondanks dat Deutsche Bank het koopadvies handhaafde en het koersdoel verhoogde van 36,50 naar 37,50 euro. Analisten van de Duitse bank voorzien een sterk eerste kwartaal voor IMCD, dat later deze week de cijfers publiceert.

Ook fabrikant van roestvast staal Aperam stond maandagochtend onder druk en noteerde 0,6 procent lager.

Onder de kleine fondsen kon MDxHealth rekenen op de aandacht, nadat het concern positieve testresultaten uit een onderzoek naar de behandeling van prostaatkanker bekendmaakte. Beleggers zetten het fonds desalniettemin 0,4 procent lager.

AMG noteerde 5,3 procent hoger, nadat ABN AMRO het advies verhoogde naar Kopen en tevens het koersdoel opwaarts bijstelde van 9,00 naar 13,00 euro. Analist Philip Ngotho voorziet dat AMG begint te profiteren van de hogere metaalprijzen, en dan met name voor ferrovanadium, die stijgen in het kielzog van de staalprijzen.

Leren beleggen

Live koersen