Redactie ABM Financial News - Vrijdag 20 mei 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtendhandel 1,3 procent hoger op 433,88 punten, terwijl de AMX 1,1 procent hoger koerste.

Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB ontbreekt het momenteel aan richtinggevend nieuws en waren het vanochtend "de gebruikelijke factoren" die de beurzen hoger zetten. "Een positief beeld in Azië en stijgende olieprijzen spelen de beurzen in de kaart," aldus Westerterp.

Volgens de vermogensbeheerder is er een afwachtende houding onder beleggers in aanloop naar enkele macro-economische ontwikkelingen, zoals een mogelijke Brexit en renteverhoging door de Federal Reserve.

Daarnaast stelde Westerterp dat de meeste bedrijven al met de cijfers over het afgelopen kwartaal zijn gekomen, hetgeen wat rust op de beurzen brengt.

Ook op macro-economisch vlak bleef het rustig vanmorgen. In Nederland bleken koopwoningen in april duurder dan een jaar eerder. De prijzen stegen afgelopen maand met 4,2 procent op jaarbasis. Dit is een fractie minder dan vorige maand. Toen was de prijsstijging met 4,3 procent de grootste in acht jaar tijd.

De producentenprijzen in Duitsland daalden in april. Vergeleken met een jaar eerder daalden de producentenprijzen in april met 3,1 procent, na een krimp van eveneens 3,1 procent in maart. Op maandbasis steeg het prijspeil in april evenwel met 0,1 procent.

De beursagenda voor de rest van de dag is vrijwel leeg. Beleggers krijgen enkel inzicht in de kwartaalcijfers van Campbell Soup en Deere, een Amerikaanse producent van onder meer agrarische machines. Verder staan de Amerikaanse bestaande woningverkopen in april nog op de rol.

Verder is het vandaag optie-expiratie.

Het muntpaar euro/dollar werd licht hoger verhandeld op 1,1224. De afgelopen dagen daalde de Europese munt nog ten opzichte van de dollar vanwege de toegenomen vrees op een renteverhoging door de Federal Reserve in juni.

Olie werd iets duurder. Juni-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 0,8 procent op 49,05 dollar, terwijl een vat Brent 0,6 procent duurder werd op 49,65 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten bijna alle fondsen in het groen. ABN AMRO, dat vandaag ex-dividend noteert, steeg 1,2 procent.

ArcelorMittal schreef onder de hoofdfondsen het meeste bij met een plus van 3,3 procent. Ook de uitgeverijen lagen er goed bij. Zo won Wolters Kluwer xx procent, terwijl RELX xx procent meer waard werd. Verder steeg Altice 2,4 procent.

ING steeg 2,0 procent na een positief analistenrapport van Berenberg. Volgens analist James Chappell blijft de bank "één van de beste uithangborden voor de toekomst van de financiële sector" met zijn "realistische houding over de omzetvooruitzichten."

In de Midkap was het TomTom dat kon rekenen op bijval van beleggers. Het aandeel steeg 7,1 procent, gevolgd door Aperam dat bijna 3 procent hoger noteerde.

ASM International werd 2,6 procent meer waard en BE Semiconductor Industries koerste 2,4 procent hoger. Mogelijk reageerden de chipproducenten op de goede tweede kwartaalcijfers waarmee Applied Materials donderdagavond na het slot van Wall Street kwam. Met name de orderintake was sterk en de guidance voor het derde kwartaal was positief.

Air France-KLM moest in de AMX de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,1 procent. Ook Vastned kon met een min van een half procent niet in het groen komen, net als Sligro dat ook een half procent moest inleveren.

Onder de kleinere fondsen steeg Advanced Metallurgical Group 2,3 procent, terwijl Value8 7,8 procent verloor. Het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries verwierf recent een meerderheidsbelang in beleggingswebsite IEX. Value8 meldde een kapitaalbelang van 56,32 procent met een dito stemrecht.

Curetis daalde 2,5 procent na de publicatie van eerste kwartaalcijfers. Het Duitse biotechbedrijf met een notering aan het Damrak, zag het verlies in de eerste maanden van het jaar verder oplopen, terwijl de omzet juist terugliep. Daarnaast zei het bedrijf een volatiele omzetontwikkeling te verwachten de komende tijd.

Leren beleggen

Live koersen