Redactie ABM Financial News - Dinsdag 10 mei 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs heeft de winst gedurende de ochtend verder uitgebreid. De AEX koerste 1,9 procent hoger op 439,62 punten, terwijl de AMX 0,9 procent bijschreef. 

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer noemde een positieve stemming in Azië als voornaamste reden voor de groene koersborden. Verder zag Nijkamp weinig specifieke aanjagers vanmorgen vanwege het gebrek aan groot nieuws en het feit dat Wall Street maandag dicht bij huis bleef. Ook de olieprijzen koersen al een tijdje rond hetzelfde niveau, aldus de vermogensbeheerder. 

Volgens Nijkamp is er vooral sprake van een herstel, nadat de Amsterdamse beurs afgelopen week nog 3,6 procent prijsgaf. Daarbij acht de vermogensbeheerder een verdere stijging in de komende weken waarschijnlijk. 

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanmorgen onder meer inzicht in de Europese industriële productie. In Nederland groeide de dagproductie met 0,3 procent in maart, terwijl in februari de productie nog steeg met 1,5 procent op jaarbasis. Zowel de Duitse als de Franse industriële productie stond in maart onder druk met een daling van respectievelijk 1,3 en 0,9 procent op maandbasis. Ook de Duitse export daalde in maart, maar wel minder sterk dan de import. 

Het Nederlandse inflatiepeil bleef in april, net als in China, stabiel. 

Het muntpaar euro/dollar werd licht hoger verhandeld op 1.1394. Olie werd duurder. Een vat West Texas Intermediate voor juni noteerde 0,7 procent hoger op 43,74 dollar, terwijl de juli-future voor Brent 0,4 procent steeg tot 44,17 dollar. 

Stijgers en dalers
In de AEX koersten alle fondsen in het groen, onder leiding van ING Groep dat 5,4 procent bijschreef na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De nettowinst van de bank kwam het afgelopen kwartaal uit op 829 miljoen euro, 29 procent lager dan een jaar eerder. Dit is exclusief de opbrengst van de inmiddels geheel verkochte verzekeraar NN Group van ruim 500 miljoen. De onderliggende winst voor belastingen daalde eveneens met 29 procent, naar 1,19 miljard euro. Het resultaat was iets lager dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van 876 miljoen euro en een onderliggende winst voor belastingen van 1,25 miljard euro. Analist Marcell Houben van SNS Securities noemde de resultaten wel onderliggend sterk, met een knappe verbetering van de rentemarge, een sterke groei van de leningen en verder dalende voorzieningen voor slechte leningen. 

ArcelorMittal werd 1,7 procent meer waard, terwijl Gemalto 2,1 procent won. Gemalto kreeg een opdracht van technologie-ontwikkelaar Jetco voor de beveiliging van transacties van bankaccounts naar vrienden via mobiele nummers. Financiële details werden evenwel niet verstrekt.
TNT Express, waarop een bod van 8,00 euro door FedEx ligt, noteerde vlak. 
 
In de Midkap kon Galapagos op bijval van beleggers rekenen, nadat het biotechbedrijf bekend maakte dat het gaat starten met een Fase 1 studie met GLPG2451 voor cystic fibrosis. Galapagos ontvangt van samenwerkingspartner Abbvie een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar. De koers steeg 3,5 procent. 
 
Verder stegen Fugro en Air France-KLM, beiden met 2,4 procent. De luchtvaartmaatschappij vervoerde in april 7,76 miljoen passagiers, een stijging van 5,7 procent inclusief de activiteiten van prijsvechter Transavia. De capaciteit werd met 1,3 procent verhoogd. De omzet per eenheid steeg als gevolg met 2,5 procent, en de bezettingsgraad, een indicator van hoe vol vliegtuigen zitten, steeg met 1 procentpunt naar 85,5 procent. 

Flow Traders bleek de gebeten hond in de AMX. Het aandeel koerste 0,8 procent lager. Ook Intertrust kon met een min van 0,8 procent niet in het groen komen. 
 
Onder de kleinere fondsen steeg Advanced Metallurgical Group 1,7 procent. ING verhoogde het koersdoel voor AMG van 10,00 naar 12,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Filip de Pauw maakte uit de kwartaalresultaten op dat het onderdeel Engineering op koers ligt om een bedrijfsresultaat (EBITDA) te behalen conform de historische niveaus van circa 20 miljoen dollar. De tak Critical Materials verraste de marktvorser positief door de impact van zwakke metaalprijzen te compenseren met operationele verbeteringen en het managen van prijsrisico's. DPA gaf 1,3 procent prijs.

Leren beleggen

Live koersen