Redactie ABM Financial News - Dinsdag 17 mei 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs heeft gedurende de ochtend de winsten verder uitgebreid. De AEX koerste 0,8 procent hoger op 437,06 punten, terwijl de AMX 0,3 procent bijschreef.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer worden de beurzen vooral aangejaagd door de stijgende olieprijzen. Ook het nieuws van maandag dat belegger Warren Buffet voor circa een miljard dollar in Apple heeft gestoken, doet het sentiment goed, aldus Nijkamp. “Het aandeel Apple stijgt en trekt daarmee de Amerikaanse beurzen omhoog,” aldus de vermogensbeheerder.

Verder laten de beursgangen die recent zijn geweest of nog op de rol staan zien dat het huidige beursklimaat “redelijk positief” is, aldus Nijkamp. Onder meer Philips Lighting en Basic-Fit mikken op een beursgang, terwijl Sif vorige week debuteerde op het Damrak.

Evenwel hangt een Brexit nog wel een beetje als een schaduw over de beurzen, ziet de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak was er vanochtend weinig nieuws. De industriële productie van Japan bleek in maart van dit jaar op maandbasis in een herziene versie met 3,8 procent gestegen. In een eerste lezing van het ministerie van economie, handel en industrie steeg de productie op maandbasis met 3,6 procent.

De Britse inflatie zwakte af in april. Het prijspeil steeg op jaarbasis met 0,3 procent, na een stijging met 0,5 procent in maart.

Later op de dag wordt bekend hoe het is gesteld met de Amerikaanse inflatie, woningbouw en bouwvergunningen en industriële productie in april. Verder komt het Amerikaanse Home Depot met de cijfers over het afgelopen kwartaal.

Het muntpaar euro/dollar werd licht hoger verhandeld op 1,1328. "Het kan zijn dat de gestegen olieprijs enig gewicht in de schaal legt", zei valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News.

Olie werd duurder. Juni-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 0,7 procent op 48,05 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten op Boskalis en NN Group na, alle fondsen in het groen, onder leiding van Altice dat 2 procent bijschreef en Royal Dutch Shell dat in het licht van een stijgende olieprijs 1,4 procent meer waard werd. Randstad kon op een plus van 0,9 procent rekenen. De Nederlandse uitzendmarkt bleek uit cijfers van brancheorganisatie ABU in de afgelopen weken in een hoger tempo gegroeid.

UBS Group vergrootte dinsdag het belang in Boskalis van 2,86 naar 5,84 procent. Het aandeel van de baggeraar daalde fractioneel.

In de Midkap was het verzekeraar Delta Lloyd dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 3,5 procent, gevold door Wereldhave dat 1,5 procent hoger koerste. Galapagos won 1,3 procent. De ruim 6,7 miljoen aandelen van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf, waarop samenwerkingspartner Gilead Sciences zich in januari heeft ingeschreven, zijn toegelaten tot de verhandeling op de beurs in Brussel en Amsterdam, zo werd vanochtend bekend.

In de AMX konden enkele fondsen niet in het groen komen, waaronder NSI dat 1,5 procent prijsgaf en Flow Traders dat één procent aan beurswaarde zag verdampen. Verder daalde Air France-KLM 1,2 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg DPA Group 2,8 procent. Fagron, dat dinsdagochtend de laatste horde nam om de geplande kapitaalverhoging van 220 miljoen euro door te zetten, daalde 2,1 procent.

De specialist in magistrale bereidingen meldde vanochtend een afwikkelingsovereenkomst te hebben gesloten met enkele voormalige medewerkers van het Amerikaanse bedrijfsonderdeel Bellevue Pharmacy over retentiebonussen en incentive-plannen. Het aandeel koerste kort na opening nog 1,5 procent hoger.

Ctac steeg bijna 8 procent. SNS Securities verhoogde het koersdoel van de onderneming dinsdag, bij een ongewijzigd koopadvies. Volgens analist Johan van den Hooven hebben de resultaten van de Bossche IT-dienstverlener in de afgelopen jaren een goed herstel laten zien, waarbij met name de omzet een positieve ontwikkeling vertoonde.

Leren beleggen

Live koersen