Redactie ABM Financial News - Maandag 23 mei 2016, 11:52 uur

De bewegingen op het Damrak zijn maandag volatiel, hoewel de volumes laag zijn.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde rond de klok van half 12 0,2 procent lager op 433,48 punten, terwijl de Midkap 0,4 procent steeg. Na een scherp openingsverlies wist de AEX halverwege de ochtend juist te herstellen.

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow heeft geen echte verklaring voor dat kortstondige herstel. "Hoewel de Duitse en Franse samengestelde inkoopmanagersindexen positief waren, viel de index voor de eurozone in zijn geheel tegen", aldus de marktvorser.

Uit data van Markit Economics bleek vanochtend dat de groei van de economische activiteit in de eurozone in mei is vertraagd. De samengestelde PMI daalde van 53,0 in april naar 52,9 in mei. Economen hadden juist een stijging verwacht.

De Franse samengestelde inkoopmanagersindex steeg evenwel van 50,2 in april naar 51,1 in mei. Dit was het hoogste niveau in zeven maanden. De Duitse index steeg van 53,6 in april naar 54,7 in mei, en dit was het hoogste niveau in vijf maanden.

Smit spreekt van lage volumes, waarbij de markt beweegt tussen hoop en vrees. Volgens de fondsmanager volgt de markt met argusogen de verkiezingen in Oostenrijk, aangezien de uitslag ervan mogelijk tekenend is voor het Europese sentiment met betrekking tot het vluchtelingenprobleem, waarbij een polarisatie wordt gezien naar rechts en links. "In dezelfde context is de uitkomst van de verkiezingen in Oostenrijk tevens relevant voor de uitslag van het referendum over een mogelijke Brexit", adus Smit.

Olie was maandagochtend goedkoper. Een vat Brent daalde 0,7 procent op 48,93 dollar, terwijl een vat West Texas Intermediate 0,9 minder kostte op 47,99 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1211.

Stijgers en Dalers
Op bedrijfsvlak springen maandag met name OCI en Aegon in het oog.

Van de 25 fondsen binnen de hoofdgraadmeter stonden er zes lager. ArcelorMittal droeg de rode lantaarn met een daling van 1,6 procent. Aegon leverde 0,7 procent in. De verzekeraar meldde maandagochtend dat het zijn resterende portefeuille van Britse lijfrentes verkoopt aan Legal & General, waarmee het concern circa 275 miljoen Britse pond vrijspeelt om zijn solvabiliteitsratio te versterken.

Boskalis daalde bijna één procent. Kepler Cheuvreux verlaagde vandaag het koersdoel van 36,00 naar 30,00 euro. "Vanwege lagere volumes, bezettingsgraden en prijzen verwachten wij dat de nettowinst dit jaar circa 40 procent lager zal zijn, gevolgd door een daling van 10 procent in 2017, terwijl we nog maar moeten zien of in 2018 sprake zal zijn van een bescheiden groei", schreef Andre Mulder maandag ter motivatie van de koersdoelverlaging.

ABN AMRO steeg 0,1 procent, nadat SNS Securities zijn advies verhoogde van Reduceren naar Neutraal, aangezien het concern na de recente koersdaling nog maar weinig neerwaarts potentieel heeft ten opzichte van het koersdoel van 17,00 euro.

SBM steeg 0,8 procent, nadat het Canadese Cabaccord zijn advies voor de oliedienstverlener verhoogde van Houden naar Kopen, aangezien het concern een dramatische ommekeer nadert, waarbij de schuld niet meer groeit en de opstart van een aantal belangrijke platforms in volle gang plaatsheeft.

Randstad steeg 0,7 procent. Vrijdag nabeurs werd bekend dat de Nederlandse uitzender Obiettivo Lavoro overneemt voor een bedrag van 102,5 miljoen euro.

KBC Securities schreef maandag dat met de overname een marktaandeel van 6 procent gemoeid is en dat Randstad na de overname de nummer twee positie in de Italiaanse markt overneemt. Nu is het bedrijf nog nummer vier, met een marktaandeel van 9 procent, aldus marktanalist Yves Franco.

Midkapper OCI verloor 7,1 procent en is daarmee de sterkste daler van de AMX, na het nieuws dat de fusie tussen de kunstmestproducent en het Amerikaanse CF Industries Holdings is afgeketst. De eerste kwartaalcijfers die het bedrijf maandag ook presenteerde konden op minder aandacht rekenen, maar waren redelijk solide, met een stijging van de totale productie met ruim 26 procent.

Verder deed met name de chipsector het goed, waarbij ASMI 2,5 procent hoger noteerde en Besi 2,8 procent won. Air France-KLM noteerde 1,3 procent hoger, met name vanwege de lagere olieprijs. Galapagos dikte ruim 6 procent aan.

Onder de kleinere fondsen vielen Value8 en DPA in negatieve zin op, met koersdalingen van rond de 3 procent. Biotechbedrijven zaten daarentegen in de lift. Probiodrug, Kiadis Pharma en Fagron wonnen 1 procent tot 2,5 procent.

Leren beleggen

Live koersen