Redactie ABM Financial News - Dinsdag 31 mei 2016, 14:53 uur

De Amerikaanse futures wezen dinsdag op een licht hogere opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur noteerden de futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq ongeveer 0,2 procent hoger.


De beurzen bleven gisteren gesloten met Memorial Day.

Op de macro-economische agenda voor dinsdag staan cijfers over een huizenprijsindex voor maart en een inkoopmanagersindex voor Chicago en omstreken in mei

Na de openingsbel volgen ook cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in mei.

Voor de openingsbel verschenen cijfers over de persoonlijke inkomens en uitgaven van Amerikanen in april. De uitgaven bleken met 1,0 procent gestegen en dit was een sterkere toename dan de stijging van 0,7 procent die werd voorzien.

De inkomsten stegen conform de verwachting met 0,4 procent in april.

Verder steeg de PCE kernprijsindex met 1,6 procent op jaarbasis in april. Deze index is een belangrijke graadmeter voor de Federal Reserve bij het bepalen van het rentebeleid.

Later deze week verschuift de focus naar het banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid op vrijdag. Geraadpleegde economen gaan uit van een banengroei van 158.000 in mei, wat licht onder het aantal gecreëerde banen van 160.000 banen in april zou uitkomen.

Mochten de banendata zwakker uitkomen dan verwacht, dan kan dit de plannen van de Federal Reserve op de rente te verhogen, dwarsbomen, verwachten marktkenners.

De euro noteerde dinsdagmiddag op 1,1149 dollar.

De olieprijzen noteerden lager. Een vat West Texas Intermediate werd dinsdag 0,2 procent goedkoper op 49,53 dollar. Voor Brent werd per vat 0,5 procent minder betaald, op 50,13 dollar.

Veel aandacht gaat deze week uit naar de bijeenkomst van de OPEC, op donderdag. De vergadering in Wenen zal echter weinig resultaat opleveren.

"Vanuit Saoedisch perspectief, met de olieprijzen die hun bodem hebben bereikt in het eerste kwartaal, lijkt er geen enkele reden te zijn om alsnog terug te keren naar een prijsondersteunende strategie en om te snijden in de productie, want dit leidt alleen maar tot hogere prijzen en dat trekt meer productie aan van niet-OPEC landen, en dan met name Amerika", zei analist Dominick Chirichella van het Energy Management Institute. De marktvorser verwacht dan ook geen vuurwerk bij de vergadering van het oliekartel op donderdag in Wenen.

Bedrijfsnieuws

Medtronic rapporteerde voor de openingsbel een winst van 1,1 miljard dollar, tegenover een verlies van 1 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg van 7,3 miljard naar 7,6 miljard dollar in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar.

Het aandeel van het medisch-technologisch bedrijf noteerde 0,4 procent lager in de elektronische handel in Amerika.

Qua fusie- en overnamenieuws werd bekend dat Jazz Pharmaceuticals zijn sectorgenoot Celator Pharmaceuticals overneemt voor ongeveer 1,5 miljard dollar. Celator Pharmaceuticals ontwikkelt een veelbelovend medicijn tegen leukemie, maar boekt zelf nog geen omzet.

Het aandeel Jazz Pharmaceuticals daalde voor de openingsbel in New York 1,4 procent, terwijl Celator Pharmaceuticals maar liefst 71 procent steeg.

Slotstanden

De Dow Jones index sloot vrijdag 0,3 procent lager, de S&P 500 index leverde 0,5 procent in en techbeurs Nasdaq daalde 0,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen