Redactie ABM Financial News - Woensdag 4 mei 2016, 18:02 uur

ArcelorMittal heeft in de eerste drie maanden een flink lagere operationele winst behaald onder invloed van de lage staalprijzen. Dit blijkt uit een consensusverwachting van 22 analisten die het staalbedrijf zelf heeft opgesteld.

Het bedrijfsresultaat is volgens de consensus met een derde gedaald naar 920 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van 2015 was dit nog 1.378 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van 2015 kwam het bedrijfsresultaat van ArcelorMittal uit op 1.815 miljoen dollar.

Analisten van RBC Capital Markets schreven in een vooruitblik dat de resultaten van ArcelorMittal waarschijnlijk wederom zwak zullen zijn, vanwege de vertraagde impact van de wereldwijd lage staalprijzen die eind 2015 hun bodem bereikten. De marktvorsers verwachten dat beleggers vooral uitkijken naar uitspraken van het management over de houdbaarheid van de hogere staalprijzen op de markt voor directe levering. Ook hoopt RBC op een verhoging van de winstverwachtingen voor het hele jaar.

De aandacht gaat tevens uit naar nieuws over het verkoopproces van de Italiaanse staalfabriek ILVA. RBC, maar ook marktvorsers van Berenberg zien ArcelorMittal als de meest logische koper. Berenberg schreef dat de staalproducent zijn Europese bezittingen verder kan optimaliseren met de overname van ILVA. Daardoor zou de volatiliteit in de Europese staalprijzen afnemen en zou ArcelorMittal wellicht hogere prijzen kunnen bedingen.

Net als RBC houdt ook Berenberg er rekening mee dat de onderneming de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat dit jaar gaat opschroeven. Bij de presentatie van de resultaten over 2015 zei Arcelor eerder dit jaar te mikken op een bedrijfsresultaat van meer dan 4,5 miljard dollar.

Deutsche Bank voorziet margedruk voor het staalconcern in alle markten. De analisten van de Duitse zakenbank verwachten dat de nettoschuld is toegenomen van 15,7 miljard dollar ultimo 2015 tot 16,6 miljard dollar. De impact van de recente aandelenemissie en de verkoop van het belang in Gestamp door ArcelorMittal zal pas in het tweede kwartaal merkbaar zijn.

Het staalbedrijf maakt de kwartaalcijfers bekend op vrijdag 6 mei.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel 1,0 procent hoger op 4,69 euro.

Leren beleggen

Live koersen