Redactie ABM Financial News - Maandag 30 mei 2016, 16:07 uur

ASML hoeft zich geen zorgen te maken over de orders voor de EUV-technologie, waar de Nederlandse chipmachinefabrikant een monopolie heeft. Dat stelden analisten van Bernstein maandag in een rapport.

De analisten voorzien meer orders in de rest van dit jaar, door toenemende concurrentie om de meest geavanceerde technologie. Samsung zou het nieuwste EUV-model al hebben aangeschaft.

De kans dat de chip-industrie de EUV-technologie overneemt is nu extreem groot geworden, en het aandeel ASML is volgens de analisten hoe dan ook ondergewaardeerd, wanneer die orders ook komen.

De bestedingen in logica-lithografie zullen in de komende periode 2019 tot en met 2021 zo'n 30 tot 40 procent hoger zijn dan in de huidige periode 2016 tot en met 2018, voorspellen de analisten, dankzij de overstap van de ets-technologie van 10 nanometer naar 7 nanometer. Zo kan ASML met gemak een omzetpiek van 10 miljard euro halen per eind 2020.

De analisten rekenen op 9 miljard euro omzet en circa 3 miljard nettowinst in 2019. Dit zal naar verwachting gepaard gaan met een dividend van 6 euro per aandeel en een winst van 7 euro per aandeel, wat een waardering van 135 euro zou rechtvaardigen.

Bernstein heeft een Outperform-advies. Met een koersdoel van 100 euro in 2016, wat volgens de analisten een bodemwaardering is, biedt het aandeel bij de huidige koers een geweldige koopkans, volgens de analisten.

Op een licht hoger Damrak noteerde ASML aan het begin van de middag 0,6 procent lager op 89,25 euro.

Leren beleggen

Live koersen