Redactie ABM Financial News - Dinsdag 3 mei 2016, 18:18 uur

Roestvast staalproducent Aperam heeft in het eerste kwartaal minder winst behaald vanwege lagere verkoopprijzen als gevolg van een daling van de nikkelprijs. Dit stellen door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) komt volgens een gemiddelde van drie analisten uit op 112 miljoen dollar. In dezelfde periode een jaar eerder was dit 133 miljoen euro en in het voorgaande kwartaal 105 miljoen dollar.

De aandacht gaat ook uit naar hoeveel de kostenbesparingen van Aperam zullen bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Volgens RBC zal Aperam hiermee ruimschoots de seizoensgebonden vertraging in Brazilië weten op te vangen.

Marktvorsers zijn verder benieuwd naar de verwachtingen van het bedrijf over de ontwikkeling van de vraag en prijzen in Europa. Ook wordt gekeken naar de schuldpositie van het bedrijf.

Analisten van Goldman Sachs zijn niet al te positief over de markten voor roestvast staal in Europa en verwachten dat de prijzen laag zullen blijven. Ze wijzen daarbij op de huidige lage prijzen voor nikkel; een essentiële grondstof voor de productie van roestvast staal. Omdat de nikkelprijzen worden doorberekend in de verkoopprijzen, wachten klanten met het aanvullen van hun voorraden als de prijs voor nikkel daalt.

Analisten van Deutsche Bank verwachten wel dat Aperam structureel zal profiteren van de verbeterende bezettingsgraad in Europa, terwijl de Braziliaanse bezittingen van het bedrijf meewind ondervinden van de lagere real.

Sectorgenoot Outokumpu, de marktleider in Europa, maakte afgelopen week kwartaalresultaten bekend. De winst daalde, zoals verwacht, vanwege de gevolgen van de lage nikkelprijzen. De Finnen zeiden ook dat de marktomstandigheden in het tweede kwartaal uitdagend zullen blijven, kijkend naar de wereldwijd economische onzekerheid en druk op de grondstofprijzen.

Aperam maakt woensdag na het slot in Amsterdam de resultaten bekend.

Op een groen Damrak daalde de koers met 1,0 procent op 34,00 euro.

Leren beleggen

Live koersen