Redactie ABM Financial News - Donderdag 5 mei 2016, 18:26 uur

De Amsterdamse beurs is donderdag verdeeld gesloten, na een rustige handelsdag, waarbij de agenda vrijwel leeg was en de volumes laag waren vanwege Hemelvaartsdag.

De AEX steeg 0,5 procent tot 431,24 punten, de AMX verloor 0,1 procent tot 645,76 punten en de AScX noteerde 0,1 procent hoger op 760,10 punten.

Beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus sprak van een "verloren dag", waarbij door een totaal gebrek aan belangstelling de omzetten zeer laag waren.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Chinese dienstensector in april minder hard groeide. De inkoopmanagersindex daalde van 52,2 in maart naar 51,8 in april. Dit ondanks de aanzienlijke hoeveelheid stimuleringen van China sinds begin dit jaar om de economie aan te jagen, merkte Rabobank op.

Volgens Springorum viel de druk op het sentiment door de tegenvallende data uit China wel mee. De beleggingsadviseur merkte wel op dat de markt "zeer flauw" was op financiële waarden. "ING, ABN AMRO, Aegon staan donderdag allemaal onder druk. De markt lijkt toch wat moeite te hebben met het huidige verdienmodel van de financials", aldus de beleggingsadviseur van Indexus.

Uit cijfers van Markit Economics bleek dat ook de Britse dienstensector in april minder hard groeide. De Britse inkoopmanagersindex daalde van 53,7 in maart naar 52,3 in april, het laagste niveau sinds februari 2013.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag bleek uit cijfers van het Amerikaans ministerie van Arbeid dat de eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 30 april met 17.000 zijn gestegen tot een totaal van 274.000 stuks.

Brent noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam 2,4 procent hoger op 45,68 dollar per vat en WTI steeg 2,8 procent tot 44,97 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1404.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdindex noteerden 17 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door Shell met een winst van 1,7 procent.

Zoals gezegd waren het de financiële waarden die het lastig hadden. NN Group verloor 1,6 procent, ondanks dat BlackRock het belang in de verzekeraar opvoerde naar 5,01 procent. ABM AMRO werd 1,3 procent goedkoper en ING 0,9 procent. De koers van Aegon daalde met 0,7 procent.

In de AMX was Aperam koploper met een koerswinst van 2,3 procent. De producent van roestvast staal rapporteerde woensdag nabeurs volgens Exane BNP Paribas solide cijfers over het eerste kwartaal met een hoger dan voorziene nettowinst van 49 miljoen dollar. De marktvorsers benadrukten dat Aperam beter presteerde dan sectorgenoten in het eerste kwartaal en verhoogden het koersdoel van 34,00 naar 36,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies.

Flow Traders sloot vrijwel vlak na een stevig verlies op woensdag.

Air France-KLM verloor 2,5 procent na een koersdoelverlaging door S&P Equity Research van 8,80 naar 8,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. S&P blijft omzetdruk zien voor het luchtvaartbedrijf als gevolg van toenemende concurrentie en overcapaciteit. De analisten wezen bovendien op opmerkingen van het management van Air France-KLM, waaruit bleek dat de positieve gevolgen van de brandstofbesparingen voor een groot deel teniet worden gedaan in de komende kwartalen.

BE Semiconductor Industries zakte 3,1 procent en droeg daarmee de rode lantaarn. Sectorgenoot Dialog Semiconductor rapporteerde woensdag een scherpe daling van de onderliggende winst in het eerste kwartaal, wat resulteerde in een forse koersafstraffing.

Van de kleinere fondsen was DPA met een verlies van 3,7 procent de grootste daler, gevolgd door Value8 met een verlies van 2,9 procent en Van Lanschot, dat 2,7 procent lager sloot. Ordina was onder de kleinere fondsen de sterkste stijger met een winst van 3,5 procent, gevolg door Brunel met een winst van 2,4 procent.

Tussenstand Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde Wall Street hoger, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,3 procent steeg, de S&P 500 0,2 procent hoger noteerde en de Nasdaq 100 0,3 procent won.

Leren beleggen

Live koersen