Redactie ABM Financial News - Maandag 30 mei 2016, 13:22 uur

Ahold zal woensdag voorbeurs een gestegen winst op een hogere kwartaalomzet bekendmaken. Dit is de verwachting van door FactSet geraadpleegde analisten.

De analistenconsensus komt uit op een 3,5 procent hogere omzet van 11,7 miljard euro en een nettowinst van 284 miljoen euro tegen 213 miljoen euro een jaar geleden.

Analisten van Jefferies gaan er vanuit dat Ahold zijn sterke positie in de Verenigde Staten heeft geconsolideerd en in Nederland verder heeft versterkt. Ze voorzien een totale omzetgroei van 3,1 procent en een verbetering van het operationele resultaat (EBIT) van 12 procent, omdat vorig jaar in de eerste drie maanden tijdelijk hoge kosten voor centrale ondersteuning werden gemaakt.

Ze voorzien margeverbetering in de Verenigde Staten en in Nederland. Voor Amerika wordt een groei van de identieke omzet (exclusief benzineverkopen) van 0,6 procent voorzien en een verbetering van de onderliggende marge met 20 basispunten.

De analisten van Jefferies verwachten dat Ahold in Nederland de identieke omzet met 2,5 procent heeft zien toenemen en daarbij als gevolg van sterke groei bij het relatief laag renderende bol.com een vlakke marge van 4,4 procent heeft gerealiseerd.

Jefferies houdt op Ahold een koopadvies bij een koersdoel van 23,00 euro.

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities voorziet in de Verenigde Staten een identieke omzetgroei van 0,3 procent bij aanhoudende deflatie, zoals eerder bij de kwartaalcijfers ook aangegeven door beoogde fusiepartner Delhaize. Hij verwacht dat de marges in Amerika stabiel zijn gebleven op 3,65 procent.

Vandenberghe voorziet voor Albert Heijn een identieke omzetgroei van 2,0 procent en een margeverbetering met 12 basispunten.

De analist van KBC Securities voorziet voor Ahold in Tsjechië een omzetgroei van 2,8 procent als gevolg van de volledige consolidatie per 1 augustus 2015 van de overgenomen Spar-winkels. Hij verwacht dat de marges met 41 basispunten zullen zijn toegenomen, omdat een jaar geleden eenmalige lasten werden genomen.

KBC Securities houdt op Ahold een koopadvies bij een koersdoel van 24,50 euro.

Op een nagenoeg vlak Damrak noteerde het aandeel Ahold 0,3 procent hoger op 19,98 euro.

Leren beleggen

Live koersen