Redactie ABM Financial News - Maandag 18 april 2016, 14:53 uur

De Amerikaanse futures wezen maandag op een lagere opening voor Wall Street. De futures noteerden een half uur voor opening circa 0,3 procent lager ten opzichte van de slotkoersen van voor het weekend.

Het mislukte overleg in Doha in Qatar domineerde maandag wereldwijd de beurzen hoewel de verliezen gedurende de handelsdag terugliepen.

"De olieprijzen hebben een mooie rally doorgemaakt sinds het begin van het jaar, deels op de verwachting dat er een akkoord zou worden gesloten om de productie te handhaven op het niveau van januari. Het resultaat van de bijeenkomst in Doha is een terugslag en het lijkt erop dat de groeiende spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran plus de beslissing van Teheran om niet mee te doen aan het overleg, de voornaamste redenen zijn geweest voor het stuklopen van de gesprekken", schreef marktanalist Craig Erlam van OANDA maandag in een reactie.

Collega-analist James Hughes van GKFX voegde toe: "Het mislukken van een deal heeft een grote negatieve impact op de olieprijzen, zeker omdat de markt verwachtte dat Rusland misschien wel het meest dwars zou liggen. De negatieve katalysator zou weleens kunnen zorgen voor een daling van de olieprijzen richting de grens van 38 dollar per vat."

Voor een vat West Texas Intermediate werd halverwege de middag 4,2 procent minder betaald op 38,66 dollar, de prijs voor een vat Brent noteerde 4,0 procent lager op 41,33 dollar.

De euro/dollar noteerde een half uur voor de opening op Wall Street licht hoger op 1,1311.

De macro-economische agenda is maandag vrijwel leeg. Een half uur na opening publiceert de National Association of Home Builders zijn maandelijkse index over het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers.

Bedrijfsnieuws
Morgan Stanley steeg in de elektronische handel voorbeurs 2,6 procent. Hoewel de winst en omzet daalden, deels te wijten aan een belastingbate die de resultaten een jaar eerder nog spekten, kwam de winst per aandeel wel hoger uit dan de verwachting van de markt.

PepsiCo kwam voor de openingsbel met eerste kwartaalcijfers die de markt tegenvielen. De maker van frisdranken en snacks had in de eerste drie maanden van dit jaar last van tegenzittende valutamarkten. De outlook voor heel het jaar werd wel bevestigd. Het aandeel noteerde een half uur voor opening vrijwel vlak.

Hasbro kende een beter kwartaal, hoewel de speelgoedmaker net als PepsiCo ook last had van wisselkoerseffecten. Zowel de winst als de omzet namen op jaarbasis behoorlijk toe, dankzij de verkoop van Star Wars en Frozen producten. Het aandeel steeg in de elektronische handel 4,6 procent.

Na de slotbel op Wall Street komen IBM en Netflix nog met cijfers.

Slotstanden
De Dow Jones Industrial Average sloot vrijdag 0,2 procent lager op 17.897,25 punten, de S&P 500 daalde 0,1 procent op 2.080,70 punten en de Nasdaq 100 noteerde 0,2 lager op 4.938,22 punten.

Leren beleggen

Live koersen