Redactie ABM Financial News - Vrijdag 29 april 2016, 15:02 uur

De Amerikaanse aandelenmarkten openen vrijdag naar verwachting lager. Voor de openingsbel kreeg de markt reeds een aantal macro-economische en bedrijfscijfers over zich heengestort, onder meer van energiereuzen als Exxon Mobil en Chevron.

De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden circa een half uur voor opening van de beurs 0,3 procent lager, de S&P 500 futures daalden 0,4 procent en de Nasdaq 100 futures noteerden 0,5 procent lager.

De ingetogen start van de dag volgt na een tumultueuze handelsdag donderdag, waarbij techgigant Apple de Amerikaanse indexen naar beneden trok, nadat de activistische belegger Carl Icahn meldde zijn belang in de techreus volledig afgebouwd te hebben. Apple sloot gisteren ruim 3 procent lager.

"Voor techfondsen is april inderdaad 'de wreedste maand' geweest. Hoewel de sector in zijn geheel hoger noteert ten opzichte van de dieptepunten in februari, lijkt het erop dat een verdere opleving van de Amerikaanse aandelenmarkt het moet doen zonder de steun van de zogenaanmde hoge-groei-namen", aldus marktanalist Chris Beauchamp van IG.

Marktanalist Craig Erlam van OANDA wees er voorbeurs op dat er vandaag genoeg nieuws komt uit de Verenigde Staten. De analist kijkt daarbij met name naar de persoonlijke inkomens en uitgaven van Amerikanen in maart. Hierin zit de voor de Fed belangrijke inflatie-indicator, namelijk de PCE kernprijsindex.

"Elke stijging van deze index, iets waarover de Fed heeft gezegd dat het dit niet verwacht, zou extra druk zetten op de centrale bank om de rente in juni toch te verhogen", aldus de marktvorser.

De PCE kernprijsindex steeg inderdaad in maart, zij het minimaal, met 0,1 procent.

Verder bleek dat de uitgaven van Amerikanen vorige maand zijn gestegen met 0,1 procent terwijl de inkomens met 0,4 procent toenamen.

Tevens werd bekend dat de arbeidskosten in Amerika in het eerste kwartaal met 0,6 procent zijn gestegen. Op jaarbasis lagen de arbeidskosten in het eerste kwartaal 1,9 procent hoger.

Kort na de opening verschijnt de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago, gevolgd door het definitieve consumentenvertrouwen over april, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan.

Olie was vrijdag duurder. Voor een vat West Texas Intermediate werd 0,9 procent meer betaald op 46,44 dollar en Brent steeg 0,5 procent tot 48,01 dollar.

De euro/dollar noteerde pakweg een half uur voor opening hoger op 1,1419.

Bedrijfsnieuws
Op bedrijfsvlak kon Exxon Mobil rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de energiegigant over het eerste lagere resultaten rapporteerde, als gevolg van de impact van de zwakke grondstofprijzen en de lagere marges bij de raffinage tak. In de eerste drie maanden van het jaar daalde de winst met 63 procent van krap 5 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar. Per aandeel kwam de winst uit op 0,43 dollar, van 1,17 dollar in het eerste kwartaal van 2015. De omzet nam af van 67,6 miljard dollar naar 48,7 miljard dollar. De cijfers waren beter dan verwacht. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,5 procent hoger.

Chevron rapporteerde over het eerste kwartaal een nettoverlies van 725 miljoen, ofwel een verlies van 0,39 dollar per aandeel, op een omzet van 23,55 miljard dollar. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,1 procent lager.

Amazon.com rapporteerde donderdag laat over het eerste kwartaal een stijging van de omzet van 28 procent, terwijl de operationele winst verviervoudigde en een verlies werd omgebogen in een nettowinst. Het aandeel van Amazon noteerde in de elektronische handel voorbeurs krap 12 procent hoger.

LinkedIn noteerde voorbeurs bijna 7 procent hoger, nadat de zakelijke sociale netwerksite donderdag laat over het eerste kwartaal zijn eigen outlook overtrof. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal een 35 procent hogere omzet van 861 miljoen dollar. Het concern rekende zelf op een omzet van 820 miljoen dollar. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) kwam uit op 222 miljoen dollar. Dat was eveneens beduidend meer dan de verwachting, die op 190 miljoen dollar lag.

Groupon legde de markt minder fraaie cijfers voor, want de omzet daalde vanwege ongunstige wisselkoerseffecten en onder de streep restte een groter nettoverlies dan een jaar geleden. De handel in het aandeel van de aanbieder van goedkope online deals daalde vrijdagmiddag in de elektronische handel 5,2 procent lager.

Valeant Pharmaceuticals kwam vrijdagmiddag eindelijk met jaarcijfers. Het Canadese biofarmaceutische bedrijf stelde de cijferpublicatie een aantal keren uit vanwege een zieke, en inmiddels vertrokken CEO, Michael Pearson, terwijl de onderneming ook onder vuur lag vanwege een aantal onderzoeken naar de prijsstelling en distributie van medicijnen.

Bovendien moesten de jaarcijfers over 2014 worden aangepast omdat het de leveringen aan apotheekketen Philidor pas bij de omzet had mogen rekenen op het moment dat de producten ook daadwerkelijk geleverd waren.

Uiteindelijk werd over 2015 een aardig verlies geboekt. In de voorbeurshandel steeg het aandeel 3,2 procent.

Slotstanden
De Dow Jones index gaf 1,2 procent prijs op 17.830,76 punten, terwijl de S&P 500 index de verliezen beperkt hield met een daling van 0,9 procent op 2.075,81 punten. Techbeurs Nasdaq verloor 1,2 procent op 4.805,29 punten.

Leren beleggen

Live koersen