Redactie ABM Financial News - Donderdag 28 april 2016, 15:05 uur

Wall Street koerst donderdag richting een lagere opening. Groeicijfers over het eerste kwartaal waren nog zwakker dan gedacht. Verder kwamen een reeks aan bedrijven voor de openingszoemer met cijfers.


De futures van de Dow Jones-index wezen een half uur voor de openingsbel in New York op een 0,8 procent lagere opening, terwijl die voor de S&P 500 0,7 procent daalden. De futures voor de Nasdaq leverden 0,4 procent in.

De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met slechts een half procent, de zwakste groei in twee jaar. Er was überhaupt een matige groei verwacht, van 0,7 procent, want het eerste kwartaal is traditiegetrouw wat zwakker. De Federal Reserve zei woensdagavond bij zijn rentebesluit al dat de economische activiteit sinds de vorige bijeenkomst minder groeide.

De euro/dollar noteerde na het verschijnen van de groeicijfers op 1,1345. Het valutapaar bleef daarmee nagenoeg stabiel ten opzichte van voor het verschijnen van de data.

De Amerikaanse centrale bank handhaafde woensdag conform de verwachting de rente op 0,25 procent tot 0,50 procent en leek geen haast te hebben met een verhoging. Maar de Fed sprak in het besluit van april niet langer over de risico's voor de wereldwijde economische en financiële ontwikkelingen en gaf juist aan deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden, waarmee het cruciale woord 'risico's' dus uit de tekst verdween.

"Hoewel de Fed geen directe toespelingen maakte op de vergadering in juni, lijkt het erop dat, op basis van wat de centrale bank wel en vooral niet zei, een renteverhoging in juni nog steeds tot de mogelijkheden behoort", schreef marktanalist Craig Erlam van OANDA donderdag.

Wereldwijd werden de financiële markten donderdag onaangenaam verrast door de Bank of Japan, dat zijn monetaire beleid handhaafde. Er waren juist extra maatregelen verwacht.

Verder werd vandaag bekend dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week conform de verwachting met 9.000 zijn gestegen tot 257.000. Het minder volatiele vierwekelijks voortschrijdend gemiddelde bleef rond het laagste niveau in ruim 40 jaar.

Olie was donderdagmiddag duurder. West Texas Intermediate noteerde rond één uur 0,4 procent hoger op 45,53 dollar en Brent steeg 0,5 procent tot 47,18 dollar.

Bedrijfsnieuws
AbbVie daalde in de elektronische handel in New York ruim 4 procent. Het biotechbedrijf boekte in het eerste kwartaal weliswaar hogere resultaten maar de outlook werd verlaagd vanwege de impact van een overname.

Abbott en St.Jude Medical konden op aandacht rekenen door de aankondiging dat ze gaan fuseren. Abbott, dat 8,7 procent daalde, betaalt 46,75 per aandeel St. Jude Medical, dat bijna 3 procent steeg.

Colgate-Palmolive wist in het eerste kwartaal een autonome omzetgroei te boeken van 5 procent en verwacht voor heel het jaar een solide onderliggende groei, ondanks de volatiliteit op de valutamarkten en de uitdagende macro-economische omstandigheden. Het aandeel won 0,9 procent.

ConocoPhillips schreef rode cijfers in het afgelopen kwartaal en kondigde aan dit jaar minder te zullen investeren. Het aandeel van de oliereus noteerde in de elektronische handel 0,2 procent lager.

Dow Chemical boekte lagere resultaten, onder druk van valutaire tegenwind. De fusie met DuPont ligt op koers, zei de chemiereus. Het aandeel Dow Chemical noteerde een half uur voor opening 0,7 procent hoger.

Facebook kon ook op aandacht rekenen, nadat het social mediaconcern woensdag laat over het eerste kwartaal een stijging van de nettowinst rapporteerde van 52 procent. Facebook overtrof daarmee de verwachting van analisten. Het aandeel steeg in de elektronische handel voorbeurs bijna 12 procent.

Ford kwam voor de openingszoemer in Amerika met recordresultaten. De autoproducent boekte naar eigen zeggen het hoogste kwartaalresultaat ooit, van 3,8 miljard dollar. Het aandeel Ford steeg 0,4 procent.

Time Warner Cable rapporteerde voorbeurs over het eerste kwartaal een hogere operationele winst en omzet, terwijl het mediabedrijf bijna 240.000 abonnees kon verwelkomen in het eerste kwartaal. Het aandeel noteerde 1,2 procent lager.

UPS boekte in het eerste kwartaal een hogere winst en omzet, terwijl de outlook van de Amerikaanse pakketbezorger werd gehandhaafd. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Slotstanden
Wall Street is woensdag verdeeld gesloten, waarbij bedrijfsresultaten en het rentebesluit van de Federal Reserve alle aandacht opeisten. Zoals verwacht handhaafde de centrale bank de belangrijkste rentestand. De S&P 500 index eindigde 0,2 procent hoger op 2.095,15 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent op 18.041,55 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent op 4.863,14 punten.

Leren beleggen

Live koersen