Redactie ABM Financial News - Donderdag 7 april 2016, 14:58 uur

Wall Street maakt zich op voor een lagere opening. Een half uur voor de openingsbel indiceerden de futures een daling van 0,5 procent.

De macro-economische kalender is vandaag magertjes, met alleen de wekelijkse steunaanvragen voorbeurs en het consumentenkrediet over februari vanavond tijdens de Amerikaanse handel.

De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten bleken een uur voor opening met 9.000 te zijn gedaald tot 267.000 stuks.

Verder verschijnt een aantal prominenten van de Federal Reserve ten tonele. Esther George van de Kansas City Fed geeft donderdagmiddag in New York een toespraak over de economie, terwijl voorzitter Janet Yellen van de Fed donderdagavond laat in New York deelneemt aan een paneldiscussie met oud-voorzitters van de centrale bank, onder wie Alan Greenspan en Ben Bernanke.

De notulen van de Amerikaanse centrale bank bevatten woensdag weinig verrassingen ten opzichte van wat Yellen vorige week al verklaarde. In het algemeen lijkt het Federal Open Market Committee terughoudend te zijn om de rente in april al te verhogen.

"Toch tonen de notulen de verdeeldheid aan binnen de Fed ten aanzien van de timing van een renteverhoging. Een aantal bestuurders hadden zich reeds positief uitgelaten over een verhoging in april, terwijl anderen dit afhankelijk wilden laten zijn van indicatoren die nog uitkomen", schreef marktanalist Ron van der Does van IG Nederland donderdag in een reactie op de notulen.

Olie was donderdag halverwege de middag weer goedkoper. De prijs voor een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 37,50 dollar.

Woensdag stegen de olie-futures nog boven de 38 dollar in reactie op een daling van de Amerikaanse olievoorraden zoals die worden bijgehouden door The Energy Information Administration.

De euro/dollar noteerde een half uur voor opening 1,1368. De dollar/yen stond donderdag op de laagste koers in ongeveer anderhalf jaar, op 108,42.

Bedrijfsnieuws
ConAgra Foods noteerde kort voor de opening 2,6 procent hoger. De Amerikaanse voedselproducent wist in het afgelopen weer winst te boeken, na een verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Ook de omzet steeg.

Rite Aid kwam voor de openingsbel met cijfers over het afgelopen kwartaal. In deze periode steeg de omzet, maar daalden de vergelijkbare winkelverkopen van de Amerikaanse drogisterijketen. Het aandeel noteerde kort voor opening 0,4 procent in de plus.

Valeant Pharmaceuticals zet de opwaartse trend van de afgelopen dagen donderdag voort. Het aandeel van de geplaagde Canadese biofarmaceut noteerde in de elektronische handel ruim 6 procent hoger. Beleggers verwelkomden donderdag mediaberichten dat Valeant meer financiële ruimte krijgt om leningen af te betalen.

Slotstanden
De S&P 500 eindigde woensdag 1,1 procent hoger op 2.066,66 punten. De Dow Jones index won 0,6 procent op 17.716,05 punten en de Nasdaq 100 koerste 1,6 procent hoger op 4.920,71 punten.

Leren beleggen

Live koersen