Redactie ABM Financial News - Maandag 11 april 2016, 15:03 uur

Wall Street opent maandag naar verwachting hoger, vanwege een herstel van de dollar ten opzichte van de yen, terwijl de markt zich opmaakt voor de aftrap van het cijferseizoen door aluminiumproducent Alcoa nabeurs.

De futures van de Dow Jones index noteerden ongeveer een half uur voor opening 0,4 procent hoger, net als de S&P 500. De Nasdaq steeg 0,5 procent.

Daarmee zette Wall Street de opwaartse trend van vrijdag voort. Hoewel de Amerikaanse beurzen vrijdag hoger sloten was het voor Wall Street de slechtste week in twee maanden, nadat een olierally beleggers niet wist te inspireren.

Brent won maandagmiddag 0,6 procent op 42,17 dollar, terwijl WTI 0,6 procent steeg tot 39,99 dollar.

De euro/dollar noteerde maandag kort voor de opening in New York 1,1416, terwijl de greenback ten opzichte van de Japanse yen 108,16 noteerde.

De aandacht gaat maandag verder uit naar de ontmoeting tussen Fed-voorzitter Janet Yellen en president Barack Obama in het Oval Office van het Witte Huis. De twee zullen praten over de staat van de Amerikaanse economie en de wereldeconomie, de hervormingen op Wall Street, de economische hervormingen op de lange termijn en economische en regelgevende kwesties.

Daarnaast kijkt de markt reikhalzend uit naar de start van het eerstekwartaalcijferseizoen. "Het is moeilijk tegen het betoog te redeneren dat de algehele verwachtingen voor dit kwartaal bijzonder laag zijn. De meest interessante kwartaalpublicaties zullen deze week meer dan waarschijnlijk van de financials komen. De publicaties zullen naar verwachting een voorbode zijn van de negatieve winstgroei deze periode", aldus Jim Reid van Deutsche Bank.

New York Fed-president William Dudley spreekt later op de dag tijdens een congres in zijn thuisstaat en Dallas Fed-voorzitter Rob Kaplan neemt deel aan een discussie aan de Lousiana Tech Universiteit in Ruston.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS geen publicaties op de agenda.

Bedrijfsnieuws
Aluminiumproducent Alcoa geeft nabeurs de aftrap van het cijferseizoen. Analisten voorzien een daling van de omzet en nettowinst voor het derde opeenvolgende kwartaal. Het aandeel steeg voorbeurs 1,4 procent.

Yahoo noteerde voorbeurs 1,2 procent hoger, na het nieuws dat de Britse Daily Mail zich in de overnamestrijd rond het concern heeft geworpen. Daily Mail & General Trust, de moedermaatschappij van Daily Mail, bevestigde maandag inleidende gesprekken te voeren met een aantal investeerders over een mogelijk bod op Yahoo. Daarmee voegt The Daily Mail zich bij een brede groep geïnteresseerde bedrijven, waaronder Verizon. De telecomgigant noteerde vlak.

JP Morgan Chase publiceert woensdag zijn kwartaalcijfers en noteerde voorbeurs 0,8 procent hoger. Wells Fargo en Bank of America volgens woensdag en noteerden achtereenvolgens 0,2 procent en 0,6 procent hoger. Citigroup rapporteert vrijdag. Het aandeel steeg maandag kort voor opening 0,6 procent.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 17.576,96 punten. De breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,3 procent op 2.047,60 punten en de Nasdaq index won 0,1 procent op 4.850,69 punten.

Leren beleggen

Live koersen