Redactie ABM Financial News - Vrijdag 8 april 2016, 15:01 uur

Wall Street maakt zich op voor een hogere opening, vanwege een hogere olieprijs en een herstel van de dollar ten opzichte van de Japanse yen.

Een half uur voor de openingsbel in New York noteerden de futures voor de Dow Jones index 0,6 procent hoger, stegen de S&P 500 futures 0,7 procent en wonnen de Nasdaq 100 futures 0,7 procent.

Daarmee lijkt Wall Street te breken met de neerwaartse trend van donderdag, toen de Amerikaanse aandelenmarkten lager sloten vanwege een lagere olieprijs en zorgen over de wereldwijde economie, waardoor beleggers de risicovollere activa meden en zich richtten op zogenaamde 'veilige havens' als de Japanse yen en goud.

De euro/dollar noteerde op 1,1362 terwijl de greenback herstelde ten opzichte van de yen, nadat de Japanse minister van financiën Taro Aso aangaf mogelijk op te treden tegen de "eenzijdige" stijging van de yen. De Japanse munt fungeert als "veilige haven" op momenten van nervositeit over de wereldwijde economische groei. Het Amerikaans-Japanse valutapaar noteerde kort voor de opening van Wall Street 108,69 yen voor elke dollar.

De markt putte vrijdag tevens hoop uit commentaar van de voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen een dag eerder. Tijdens een paneldiscussie donderdag meldde de centrale bankier dat de Amerikaanse economie zich "solide" beweegt en dat geen sprake is van een "zeepbel" economie.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag kort na opening van de handel de Amerikaanse groothandelsvoorraden van februari op de agenda.

Bedrijfsnieuws
De energiesector zat vrijdag in de lift, vanwege de hogere olieprijs. Brent noteerde rond drieën 3,94,8 procent hoger op 41,31 dollar en WTI steeg 5,2 procent tot 39,14 dollar. Baker Hughes noteerde voorbeurs 3,0 procent hoger, Marathon Oil won 3,6 procent en Chevron noteerde 1,8 procent hoger.

Intercept Pharmaceuticals steeg in de elektronische handel 0,4 procent, nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration een versnelde goedkeuring aanmoedigde voor de levertherapie Ocaliva van het biotechbedrijf.

Moderetailer Gap noteerde voorbeurs 6,7 procent lager, nadat het concern donderdag laat een daling van de omzet in maart rapporteerde.

Ruby Tuesday verloor bijna 15 procent, nadat de foodservice retailer meldde het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken te zijn, wat resulteerde in een scherpe neerwaartse bijstelling van de winstverwachting.

Slotstanden

Wall Street sloot donderdag lager, onder druk van een lagere olieprijs en zorgen over de wereldwijde economische groei. De Dow Jones index verloor 1,0 procent op 17.541,96 punten. De breder samengestelde S&P 500 index daalde 1,2 procent op 2.041,91 punten en de Nasdaq index verloor 1,5 procent op 4.848,37 punten.

Leren beleggen

Live koersen