Redactie ABM Financial News - Dinsdag 5 april 2016, 14:58 uur

Wall Street maakt zich op voor een lagere opening, waarbij een reeks matige macro-economische cijfers het sentiment negatief beïnvloeden. De risico-aversie onder beleggers is dinsdag zienderogen toegenomen, wat zich vertaalt in een hogere goudprijs.


Futures op de Dow Jones en Nasdaq noteerden een half uur voor de start van de handel 0,7 procent lager. De future voor de Nasdaq 100-index zakte 0,7 procent, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,8 procent verloor.

Wall Street heeft te kampen met matige inkoopmanagersindexen voor de dienstensector in het eurogebied en Japan, maar ervaart ook druk op de olieprijs.

De risico-aversie leidde niet alleen tot een stijging van de goudprijs, maar ook andere edelmetalen noteerden hoger.

Eerder op de dag kleurden de koersenborden in Japan rood. De inkoopmanagersindex voor de Japanse dienstensector noteerde over maart precies op 50 en dat duidde op groei noch krimp. In de eurozone kwamen alle toonaangevende inkoopmanagersindices over maart onder de verwachtingen uit. De detailhandelsverkopen van de eurozone over februari toonden een verdeeld beeld. Later vanmiddag volgen cijfers van ISM en Markit over de Amerikaanse dienstensector.

Voorbeurs werd al bekend dat het Amerikaanse handelstekort steeg van 45,9 miljard dollar in januari naar 47,1 miljard dollar in februari. Hoewel de export op maandbasis toenam, steeg de import harder.

Mei-futures op een vat West Texas Intermediate stegen richting de klok van drie uur 0,8 procent naar 35,40 dollar, terwijl een vat Brent 0,7 procent goedkoper werd op 37,43 dollar.

De euro noteerde voorbeurs op 1,1378 dollar.

Bedrijfsnieuws
Tesla wint dinsdag voorbeurs procent. Tesla leverde in de eerste maanden van 2016 flink meer auto's afgeleverd dan een jaar eerder, maar voldeed desondanks niet aan de eigen verwachtingen. Dit bleek maandag nabeurs. In het eerste kwartaal leverde Tesla 14.820 exemplaren af, waarvan 12.420 van het Model S en 2.400 van het Model X. Daarmee leverde de fabrikant bijna 50 procent meer exemplaren af dan in de eerste drie maanden van 2015, en ligt Tesla naar eigen zeggen op schema om 80.000 tot 90.000 auto's af te leveren in 2016.

Toch rekende Tesla bij de jaarcijfers op 10 februari er nog op om in het eerste kwartaal 16.000 auto's af te leveren. De fabrikant stelde echter last te hebben ondervonden van een tekort aan onderdelen in januari en februari. Tesla verloor in de elektronische handel circa 3,5 procent.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft maandag nieuwe regelgeving bekend gemaakt om belastingontwijking te voorkomen, wat tot onrust op Wall Street leidde, en de voorgenomen fusie tussen Pfizer en Allergan in gevaar brengt. De strengere regelgeving kan een einde maken aan een overnamegolf, waarin bedrijven een manier vonden om aan de belastingdruk in de Verenigde Staten te ontkomen door zich in het fiscaal vriendelijker land van hun overnameprooi te vestigen. Het besluit van het ministerie, dat verder ging dan was verwacht, resulteerde in een koersval van krap twintig procent voor Allergan in de elektronische handel. Het aandeel Pfizer won juist iets meer dan twee procent.

Twitter heeft volgens Bloomberg overeenstemming bereikt over het online uitzenden van wedstrijden van de National Football League op de donderdagavonden. Financiële details van de transactie werden niet vermeld. De NFL hoopt met de verkoop van de digitale rechten aan Twitter zogenaamde 'cord-cutters', ofwel voormalige kabelabonnees, terug te winnen, meldde Bloomberg. Twitter noteerde voorbeurs zo’n drie procent hoger.

Walt Disney liep meer dan twee procent terug in waarde. De operationeel directeur van het entertainmentbedrijf gaf maandag laat aan op te zullen stappen.

Darden Restaurants zakte voorbeurs 1,5 procent en drogisterijketen Walgreens Boots noteert een half procent lager. Darden maakte nieuwe verwachtingen bekend en die kwam overeen met de taxaties van analisten. Walgreens verhoogde de outlook, terwijl de winst over het fiscale kwartaal daalde bij een gestegen omzet.

Leren beleggen

Live koersen