Redactie ABM Financial News - Maandag 4 april 2016, 15:01 uur

Wall Street maakt zich op voor een hogere opening, waarbij het vooruitzicht op een vertraging van het tempo van renteverhogingen door de Federal Reserve zorgen over de volatiele olieprijs compenseren.

Futures op de Dow Jones en Nasdaq noteerden een half uur voor de start van de handel 0,1 procent hoger, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index vermoedelijk 0,2 procent wint.

Wall Street zet daarmee de opwaartse trend van vrijdag voort, na een Amerikaans banenrapport en de groeiende overtuiging dat de Federal Reserve geen haast heeft met het verhogen van de rente. Volgens analisten van de Belgische bank KBC kregen beleggers "opnieuw een sterk" banenrapport voorgeschoteld. Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 215.000 banen, na een groei van 245.000 in februari. Vooraf werd er gerekend op een groei van 205.000 stuks.

"Maandag is sprake van een licht positieve ondertoon, na de sterke sessie van afgelopen vrijdag", aldus handelaar Tycho Schaaf van online broker Lynx. "Er gebeurt vandaag voorbeurs niet heel veel. Op valutavlak is het rustig en de olieprijs loopt licht op", voegde de handelaar toe. Schaaf wees op de huidige koersniveaus en benadrukte dat het moeilijk is niet van een positieve markt te spreken.

Futures op een vat West Texas Intermediate maakten rond de 36,80 dollar een pas op de plaats, terwijl een vat Brent iets goedkoper werd op 38,58 dollar.

"Hoewel olie blijft bijdragen aan de richting van de aandelenmarkten hebben we in de afgelopen weken een ontkoppeling gezien tussen de olieprijs en de indexen, wat suggereert dat olie niet langer de belangrijkste richtinggever is", aldus Craig Erlam van Oanda.

"Nogmaals, het wereldwijde soepele monetair beleid en de milde Fed ondersteunen de aandelenmarkten", voegde Erlam daaraan toe, er op rekenend dat de komende weken vooral de bedrijfscijfers bepalend zullen zijn.

De euro noteerde voorbeurs ten opzichte van de dollar iets hoger op 1,1399 dollar.

Op macro-economisch vlak staan kort na opening de Amerikaanse fabrieksorders van februari op de agenda. Dit is het enige geagendeerde macrocijfer voor vandaag.

Voorzitter Eric Rosengren van de Boston Fed spreekt maandag tijdens een congres in zijn thuisstad over cybersecurity. Voorzitter Neel Kashkari van de Minneapolis Fed spreekt over too-big-too-fail banken.

Bedrijfsnieuws
Op bedrijfsvlak kan Tesla rekenen op de aandacht van beleggers, nadat CEO Elon Musk meldde dat het aantal bestellingen voor de nieuwste, meer betaalbare, Model 3 elektrische auto de 276.000 is gepasseerd. Het aandeel noteerde voorbeurs 4,6 procent hoger.

Alaska Air Group daalde 4,9 procent, nadat het concern bevestigde dat het rivaal JetBlue Airways Corp. heeft verslagen in de overnamestrijd voor Virgin America. Virgin America steeg daarentegen 39,7 procent.

Leren beleggen

Live koersen