Redactie ABM Financial News - Vrijdag 8 april 2016, 13:16 uur

De oliemarkt is momenteel erg volatiel, vooral gedreven door speculatie. Dit zei analist Hans van Cleef van ABN AMRO tegenover ABM Financial News.

"Aan de ene kant hebben we een flink overaanbod aan olie, aan de andere kant leeft de hoop dat dit overaanbod zal afnemen door verdergaande afspraken tijdens de Doha meeting", aldus de marktvorser, die verwacht dat in aanloop naar de bijeenkomst in Qatar de volatiliteit in de markt ook hoog zal blijven.

"Ik verwacht een trading range tussen 36 en 41 dollar, tenzij door een onverwacht evenement de prijs alsnog richting vindt", stelde Van Cleef.

Over de ontmoeting in Doha zelf zei de analist dat de focus op Iran ligt. Komt dit land überhaupt naar Doha en zal het mee willen werken een aan overeenkomst, aldus Van Cleef. De analist is er van overtuigd dat Iran wel komt opdagen, maar niet meedoet aan een productiebevriezing. "Iran komt, maar doet niet mee."

De opstelling van Iran noemde Van Cleef vanuit het oogpunt van het Arabische land niet vreemd. Nu concurrenten zoals Saoedi-Arabië de productie flink heeft opgevoerd, wil Iran niet slechts terugkeren naar het niveau van voor het internationale sancties kreeg opgelegd, maar daar zelfs 10 procent overheen gaan tot 4 miljoen vaten per dag. Dit is volgens de energiespecialist van ABN AMRO echter al grotendeels door de markt ingeprijsd "en mag dus geen verrassing zijn".

"Als er een prijseffect vanuit Iran komt, dan lijkt het mij dat dit vooral komt doordat Iran de belofte niet kan waarmaken." Dit zal volgens Van Cleef voor teleurstelling zorgen en de prijs stuwen.

Louter verbale interventie in Doha is volgens Van Cleef te weinig, maar als de aanwezige landen toch tot een vorm van productiebevriezing komen, dan kan dit een positief effect hebben in de markt. De breed gedragen verwachting is dat de mondiale vraag naar olie zal blijven stijgen en een productiebevriezing dan ook tot een verkleining van het overaanbod leidt. “Meer vraag en stabiel aanbod betekend minder overaanbod. Dat zorgt voor hogere prijzen”, aldus Van Cleef.

Een mogelijk gevolg van een deal over een productiebevriezing tijdens de bijeenkomst in Qatar is dat de aandacht verschuift naar Amerika. "De angst bestaat dat de VS olieproductie zal gaan stijgen als de prijzen stijgen", aldus Van Cleef, die overigens zelf niet verwacht dat dit gebeurt, "tenminste niet 1 op 1". Amerikaanse producenten, van vooral schalie olie naderen het plafond van hun opslagcapaciteit, en de analist voorziet niet dat er snel extra capaciteit zal bijkomen.

"Amerikaanse olieproducenten zullen dan moeten besluiten om ofwel de productie te verhogen en te dumpen tegen prijzen onder de marktprijs, of om de productie in toom houden om zo de markt niet te frustreren." Van Cleef gaat uit van het tweede scenario.

Concluderend stelt Van Cleef dat een stabiele olieproductie, meer vraag naar olie, in combinatie met de verdere stijging van de Amerikaanse dollar die ABN AMRO voorziet, een verder herstel van de olieprijs richting 55 dollar "niet langer tegenhoudt".

Leren beleggen

Live koersen