Redactie ABM Financial News - Dinsdag 26 april 2016, 16:12 uur

De omzet van Gemalto is in het eerste kwartaal nauwelijks gegroeid en voor sommige analisten is dit extra reden om te twijfelen aan de doelstellingen van de Franse digitale beveiliger met een notering op het Damrak.

De cijfers over het eerste kwartaal beloven volgens Kepler Cheuvreux "weinig spannend" te worden. De analisten voorzien een lagere enkelcijferige groei van de identieke omzet met daarbij een slecht momentum voor de mobiele activiteiten van Gemalto. Daar staat volgens Kepler Cheuvreux evenwel een "robuuste autonome" groei bij de tak Payment & Identity tegenover, ondanks een erg uitdagende vergelijkingsbasis.

De omzet zal volgens een door Gemalto opgestelde consensus uitkomen op 687 miljoen euro, hetgeen een vrijwel stabiele omzet zou betekenen, maar identiek een krimp van 3 procent.

Kepler Cheuvreux zit met de omzetverwachting 3 miljoen euro onder de bedrijfsconsensus voor Gemalto. Analisten van JP Morgan Cazenove zijn juist iets optimistischer gestemd met een omzetverwachting van 689 miljoen euro.

Verder rekenen de analisten van Kepler, die een koopadvies op Gemalto hebben, erop dat het bedrijf de verwachtingen voor dit jaar zal herhalen, dat wil zeggen een 1,5 procentpunt hogere brutomarge genereren dan in 2015.

Bij JP Morgan, die Gemalto op Overwogen hebben, wordt er rekening gehouden met een betere tweede jaarhelft. Voor het afgelopen kwartaal voorziet de Amerikaanse zakenbank een autonome omzetkrimp van 4 procent, maar dat is dan wel de bodem, aldus de analisten. In de tweede jaarhelft voorzien zij een autonome groei van 4 tot 5 procent. Daardoor zal de beveiliger de margedoelstellingen voor dit jaar ook halen, zo voorziet JP Morgan.

Analisten van Credit Suisse stelden recent hun taxaties voor Gemalto voor dit jaar evenwel neerwaarts bij. Credit Suisse wees onder meer op een verwachte groeivertraging voor de tak Payments en druk op de inkomsten uit de SIM-kaarten. De marktvorsers hanteren een verkoopaanbeveling voor Gemalto.

Verder voorziet Gemalto in 2017 operationele winst van tenminste 660 miljoen euro.

Analisten van het Franse CM-CIC Market Solutions spraken van een "erg ambitieus" plan van de Franse digitale beveiliger. De marktvorsers mikken zelf op een operationele winst van circa 600 miljoen euro over twee jaar, wat volgens hen in lijn is met de consensus.

Recent kondigde CEO Olivier Piou aan deze zomer te zullen opstappen. De aankondiging kwam als een verrassing, waarmee Gemalto één van zijn oprichters verliest. Toch zal dit volgens het Franse CM-CIC geen koerswijziging voor de digitale beveiliger betekenen. CM-CIC noemde Philippe Vallée, de huidige operationeel directeur, als "de ideale opvolger”.

Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam maakt zich beduidend meer zorgen en houdt sinds de aankondiging van het vertrek van Piou rekening met een winstwaarschuwing. "Een groot risico voor een flinke winstwaarschuwing", noemde de fondsmanager het aangekondigde vertrek. Van Zeijl wees daarbij op de "flink hoog" gestelde targets van Piou.

Mocht Gemalto de eigen winstdoelstelling voor 2017 wel halen, dan zou dit "een positieve verrassing" zijn volgens de analisten van CM-CIC.

Gemalto komt vrijdag voorbeurs met de cijfers over het eerste kwartaal.

Dinsdagmiddag noteerde het aandeel van de digitale beveiliger 0,1 procent lager op 58,43 euro.

Leren beleggen

Live koersen