Redactie ABM Financial News - Vrijdag 1 april 2016, 13:15 uur

Mediaberichten over interesse van internetgigant Amazon, autofabrikant Ford en bandenmaker Continental in een belang in kaartenmaker Here, een concurrent van TomTom, laat zien dat de sector competitief blijft en dat meer partijen zich gaan bemoeien met de ontwikkeling van de volgende generatie digitale kaarten. Dit stelden analisten van Morgan Stanley vrijdag.

Reuters schreef dat Amazon mogelijk in gesprek is met het consortium van drie Duitse autofabrikanten, die de kaartenmaker overnamen van Nokia, om een belang te nemen in Here. Het persbureau schreef dat er ook gesprekken met Ford en Continental gevoerd worden. Volgens de Amerikaanse zakenbank duiden de geruchten er op dat het Duitse consortium meerdere allianties wil vormen voor de kaartenmaker.

De analisten van Morgan Stanley hielden vast aan een waardering van 1,5 miljard euro voor TomTom en het koersdoel blijft 10 euro. De marktvorsers merkten op dat TomTom in de afgelopen twee jaar marktaandeel in de automotive sector heeft gewonnen. De navigatiespecialist heeft ieder jaar orders binnen gehaald voor 250 miljoen tot 300 miljoen euro. Dat komt neer op 35 procent tot 40 procent van de totale markt, waar TomTom historisch gezien op 20 procent zat, aldus de Amerikaanse zakenbank.

Morgan Stanley wees verder op belangrijke deals die TomTom heeft afgesloten met Uber en Apple, waardoor het Nederlandse bedrijf zich goed heeft gepositioneerd.

Het advies van Morgan Stanley voor TomTom is Overwogen. Op een rood Damrak verloor het aandeel 2,4 procent op 8,38 euro.

Leren beleggen

Live koersen