Redactie ABM Financial News - Vrijdag 29 april 2016, 18:24 uur

Het technische beeld van de AEX is in de afgelopen week flink verslechterd. De AEX Trend Index eindigde op 56 procent, tegenover 72 procent een week eerder. De hoofdgraadmeter in Amsterdam daalde 2,6 procent naar 439,68 punten.


Een indexstand van 56 procent betekent dat 14 van de 25 fondsen uit de AEX boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde VG(40) eindigden. In tegenstelling tot vorige week daalden Unilever, Aegon, Ahold en Unibail-Rodamco onder het VG(40).

Net als vorige week kende ArcelorMittal het meest gunstige technische plaatje. De staalreus noteert ruim 25 procent boven het VG(40).

Het meest sombere plaatje kwam opnieuw voor rekening van Altice, dat meer dan 21 procent onder het VG(40) zit.

AEX Trend Index

De AEX Trend Index (ATI) is per 1 september 2013 van start gegaan en moet beleggers een nieuw houvast bieden. De index meet het percentage van deelnemende aandelenfondsen in de AEX dat noteert boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Deze waarde wordt uitgedrukt in procenten tussen de 0 en 100.

Staat de index op 0 procent, dan betekent dit dat alle fondsen uit de AEX in een downtrend zitten ten opzichte van het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Bij 50 procent houden de fondsen in de index elkaar in evenwicht en bij 100 procent zijn alle fondsen in een uptrend.

Historie
In 2011 noteerde de ATI op zijn laagste niveau op 23 september. De index noteerde toen op 4 procent. De AEX stond op 264 punten.

De AEX Trend Index gedraagt zich "trendvolgend", constateert Rombout Kerstens van Keyword Info Systems.

"Belangrijk is dat de verandering van week tot week omslagen in het sentiment detecteert", vervolgt Kerstens. Net als iedere trendvolgende indicator kunnen extreem hoge dan wel lage waarden voor beleggers een waarschuwing inhouden dat er een 'overbought' of 'oversold' situatie kan ontstaan.

AEX Trend Index is een samenwerking tussen Keyword Info Systems en ABM Financial News. Wekelijks op vrijdag zal ABM Financial News de nieuwe stand publiceren.

Leren beleggen

Live koersen