Redactie ABM Financial News - Vrijdag 22 april 2016, 16:17 uur

Randstad heeft de omzet per werkdag in het eerste kwartaal zien stijgen, maar wel in een lager tempo. Dit verwachten 19 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van de uitzender.

De omzetgroei per gewerkte dag zal volgens de analisten uitkomen op 5,4 procent op jaarbasis, waar dit in het vierde kwartaal nog 6,6 procent was. De totale omzet van Randstad steeg volgens de analisten naar 4.179 miljoen euro. Over het eerste kwartaal van 2015 kwam de omzet uit op 4.431 miljoen euro.

Het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITA) kwam in de eerste drie maanden naar verwachting van de analisten uit op 169 miljoen euro. Vorig jaar lag dit op 153,1 miljoen euro. De marge bedroeg afgelopen kwartaal 3,6 procent.

Onder de streep restte volgens de analisten een nettowinst van 119 miljoen euro.

Het recent overgenomen Proffice uit Zweden loopt vanaf 1 februari van dit jaar in de cijfers van Randstad mee.

Outlook 2016
Voor 2016 herhaalde Randstad bij de laatste jaarcijfers medio februari een EBITA-marge van 5 tot 6 procent te willen realiseren. Analisten hebben evenwel weinig vertrouwen in deze doelstellingen en mikken gemiddeld op 4,8 procent.

In de tweede helft van maart schreven analisten J.P. Morgan dat Randstad in februari een licht lagere autonome groei per werkdag realiseerde dan in januari het geval was. De analisten van de Amerikaanse zakenbank baseerden zich daarbij op een bijeenkomst met het management.

Analist Marc Zwartsenburg van ING verwacht dat door het kwartaal heen de resultaten onder druk zijn komen te staan, omdat de trends in Frankrijk en België een verzwakking lieten zien en er in zijn visie sprake was van prijsdruk.

Voor Zwartsenburg is verder de ontwikkeling en trend in de EBITA-marge in het eerste kwartaal van belang, met name voor Nederland, omdat het kabinet werknemers die op basis van payrolling werken dezelfde rechten wil geven als werknemers die direct in dienst zijn van de werkgever. De Nederlandse overheid handelt daar al naar en Randstad merkte dat in het eerste kwartaal.

"Dat scheelt in mijn raming 10 tot 12 miljoen euro in het bedrijfsresultaat. Het is een volumebusiness met relatief lage kosten en als een deel daarvan wegvalt, dan drukt dat de EBITA-marge", aldus Zwartsenburg tegenover ABM Financial News.

In Nederland bleek de uitzendtrend in periode twee te vertragen, waarna deze in periode drie weer aantrok, maar nog niet op het niveau van periode één uitkwam. Zwartsenburg let dinsdag op de trendontwikkeling in maart en begin april.

Randstad maakt dinsdag voorbeurs de resultaten over het eerste kwartaal bekend. De koers van het aandeel noteerde vrijdag 1,1 procent lager op 48,03 euro in een AEX die 0,4 procent zakte.

Leren beleggen

Live koersen