Redactie ABM Financial News - Vrijdag 22 april 2016, 13:26 uur

Philips heeft in het eerste kwartaal van 2016 de winst en omzet op jaarbasis zien stijgen. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van het Eindhovense bedrijf in aanloop naar de kwartaalcijfers maandagochtend.

De marktvorsers verwachten dat Philips in het afgelopen kwartaal op jaarbasis een vergelijkbare omzetgroei heeft gerealiseerd van 1,2 procent, waardoor de groepsomzet kan uitkomen op 5.348 miljoen euro.

De resultaten werden met name aangejaagd door een groei van 4,3 procent binnen de tak Diagnose en Behandeling. Bij de Lighting divisie wordt een omzetdaling van 1,8 procent verwacht. Philips wil de lichtdivisie in de eerste helft van dit jaar verzelfstandigen, via een beursgang of een verkoop.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) kan naar verwachting van analisten uitkomen op 387 miljoen euro, hetgeen 7,2 procent hoger ligt dan het resultaat uit dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de tak Personal Health zal flink hebben bijgedragen aan het hogere bedrijfsresultaat, terwijl de divisie HealthTech (overig) de resultaten juist zal drukken.

De nettowinst kan in de eerste drie maanden van dit jaar uitkomen op 107 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2015 realiseerde Philips nog een winst van 100 miljoen euro.

Philips publiceert maandag voorbeurs de cijfers over het afgelopen kwartaal. Op een rood Damrak koerste het aandeel aan het eind van de ochtend 0,8 procent lager op 24,99 euro.

Leren beleggen

Live koersen